09:42:14 16.01.2025
Stiri

Discurs fără menajamente la Congresul diasporei: „Se dorește ca prezentările noastre să fie apolitice. Mi se pare imposibilă această misiune”

Moldovenii în lume 19.08.2016 10:59 Vizualizări5006 Autor: Ziarul National
Discurs fără menajamente la Congresul diasporei: „Se dorește ca prezentările noastre să fie apolitice. Mi se pare imposibilă această misiune”
Elena Dragalin

Doamnelor și Domnilor, bună ziua!

Ma numesc Elena Dragalin și vin din Philadelphia, SUA.

Se dorește ca prezentările noastre să fie apolitice. Mi se pare imposibilă această misiune. Pentru că asta ar însemna să nu luăm atitudine față de ceea ce se întâmplă în țară, în comunitățile din Diasporă și la acest Congres. Ar însemna că nu avem o opinie sau că ne este frică să ne-o exprimăm. Ar însemna că nu suntem informați sau capabili să prelucrăm informația și că rezervăm dreptul de a face politică doar partidelor și instituțiilor de stat. Noi, însă, ne propunem să discutăm constructiv, civilizat și să spunem lucrurilor pe nume, indiferent dacă aceasta poate fi calificat drept politic sau nu.

Congresul Diasporei, știm cu toții, este organizat de către guvern și a fost întotdeauna în serviciul partidului guvernant. Nu vorbesc doar despre primele ediții, care se organizau aproape clandestin și despre care aflam doar după ce aveau loc. Dar chiar și la congresul precedent, de exemplu, la propunerea și în interesul organizatorilor, s-a votat dizolvarea Consiliului Coordonator al Diasporei. Nu știu nimic despre acest consiliu, care probabil s-a format la fel cum s-a dizolvat: în fugă, fără ca majoritatea dintre noi să fie la curent sau să înțeleaga ce se întâmplă, un vot ca pe timpurile sovietice - indiferent și iresponsabil. Dar atunci când organizatorul este o instituție, controlată de un partid, Congresul va promova interesele acestui partid. Deaceea vă îndemn, ca la Congresul actual, să fim conștienți de acțiunile noastre, să nu ne lăsăm manipulați și să nu ridicăm mâna automat.

Cu atât mai mult cu cât termenul Diasporă este apropriat prea libertin în contextul acestui eveniment. Știm cu toții, că cel puțin un million de oameni au emigrat din Republica Moldova în deceniile de independență și o mână de oameni, câți ne-am adunat aici, nu putem lua decizii în numele lor. La un eveniment care nu este reprezentativ pentru Diasporă și care este organizat de către guvern, formarea sau demiterea unui organ al Diasporei ar fi o farsă. Consider, că orice propuneri și încercări de a crea un Consiliu sau Comitet al Diasporei la acest eveniment, ar trebui respinse din start.

Va rog sa ma intelegti corect, consider necesar formarea unui organ al Diasporei dar sa fie clar, ca vom avea unul independent doar atunci cand noi vom organiza si sponsoriza un eveniment pentru aceasta.

Acestea fiind spuse, ași vrea să subliniez, că participăm totuși la un eveniment binevenit. Pe lângă faptul, că vom comunica, vom împărtăși experiențe, vom face schimb de idei și vom stabili relații, consider necesar să clarificăm și relațiile Diasporei cu BRD-ul, în condițiile în care această instituție iarăși are o conducere afiliată partinic.

BRD a avut și mai are șansa să devină o instituție publică independentă. Pentru aceasta ar trebui să întrunească doar câteva condiții:

- Să fie în stare să-și impună un veto în relațiile cu guvernul în cazul în care deciziile politice sunt în contradicție cu menirea publică a instituției.

- să aibă o conducere echidistantă, apartinică și independentă.

- și să demonstreze eficiență în relațiile cu Diaspora.

S-ar părea că nu sunt condiții greu de îndeplinit. BRD-ul, însă, nu are reputația unei instituții echidistante și independente, iar motive pentru aceasta sunt suficiente.

Și atunci, fără să vreai, te întrebi care mai este relevanța BRD-ului? Și cine are nevoie de el? Nu sunt avocatul anarhiei în relațiile Diasporei cu Guvernul, cum au fost înainte de crearea BRD-ului. Mai degrabă am o fărâmă de optimism, că această instituție poate să devină cel puțin echidistantă si apartinica, dacă nu și independentă.

Dar să fim realiști și să analizăm situația. La moment se conturează următoarele opțiuni pentru relațiile Biroului cu Diaspora.

1. Unele componente ale Diasporei vor conlucra cu BRD, daca acesta va îndeplini condițiile unei instituții echidistante, apartinice și independente.
2. Altele nu vor conlucra cu BRD nici într-un caz, pentru că nu mai au încredere că această instituție poate întruni condițiile de mai sus.
3. Și a treia parte va conlucra cu BRD, indiferent ce se întâmplă în această instituție.

BRD-ul întotdeauna va avea opțiunea a treia, desigur și dacă instituția este satisfăcută de aceasta, fărâma mea de optimism se va dovedi naivitate, de fapt. Oricum, voi încerca.

Împreună cu alți colegi din Diasporă am definit câteva aspecte, pe care credem că BRD-ul trebuie să le îndeplinească pentru a deveni o instituție publică independentă, și anume:

- BRD nu se va implica în Campania electorală din toamna 2016 și în următoarele scrutine electorale. Șeful și echipa BRD nu vor organiza întâlniri politice și nu vor însoți politicienii la întâlnirile lor cu electoratul în Diasporă.

- BRD nu va folosi resursele destinate Diasporei în vederea organizării concertelor și evenimentelor culturale pentru a promova partidele și politicienii.

- BRD și Guvernul nu vor folosi in scop electoral numele proiectelor implementate de către Diasporă.

- BRD nu-și va asuma creditul pentru proiectele implementate în Diasporă, fără aport direct și măsurabil.

- BRD nu va favoriza asociațiile și persoanele, care susțin partidele de la guvernare în detrimentul asociațiilor și persoanelor apartinice sau din opoziție. BRD va descuraja comportamentul de clică, și va fi imparțial la repartizarea fondurilor pentru proiecte.

- BRD va asigura transparența granturilor oferite asociațiilor din Diasporă prin afișarea listei depline a beneficiarilor, descrierea proiectelor și prezentarea rezultatelor concrete pe pagina web a instituției, după ce acestea vor fi implementate.

- BRD va include și un membru din Diasporă în comisia de selectare a beneficiarilor de granturi, inclusiv în cadrul programului Diaspora Engagement HUB. Această persoană va fi propusă și votată în Diasporă și se va roti la fiecare etapă.

- BRD va descuraja dezbinarea în cadrul Diasporei și va încuraja unitatea și lucrul în comun prin atitudine echidistantă și imparțială.

Lista ar putea continua, dar eu propun să începem cu puțin și acum să discutăm aceste aspecte, iar în Rezoluția Congresului să fie stipulate concluziile la care vom ajunge. Avem două zile de lucru pentru aceasta, sper să nu le pierdem în prelegeri inutile despre succesele Guvernului și ale Diasporei, pentru că și unii și alții suntem, de fapt, restanțieri.

Când și cum vom discuta, aceasta este o altă întrebare. Agenda nu ne lasă prea multe speranțe că participanții vor avea oportunitatea să-și spună părerea, să discute, să facă propuneri sau să ia decizii. Acest Congres nu se deosebește de precedentele și are o agendă rigidă, care nu lasă loc pentru participare, ci doar pentru prezență.

Cu regret îmi amintesc cum la Congresul precedent unor persoane li s-a refuzat dreptul la expimare și premeditat nu li s-a oferit microfonul. Dar atunci când Instituțiile Publice funcționează la comandă și sunt, nu in serviciul publicului, ci al partidului de la guvernare, astfel de situații nu ne miră. Deaceea propun ca la acest Congres să includem secția Microfonul liber, care să fie moderată de un reprezentant propus și votat în Diasporă. În așa fel fiecare persoană, care dorește să-și spună opinia, va avea oportunitatea. Dacă se va dori, se va găsi timp și loc pentru aceasta, dar putem rămâne și peste program, dacă va fi necesar.

Iar acum ași vrea să mă adresez colegilor mei din Diasporă. La situația creată în instituția, care e responsabilă de relațiile cu Diaspora s-a ajuns cu contribuția nemijlocită a acesteia. Diaspora este complice direct la faptul că BRD-ul în loc să fie instituție publică, a fost și este una partinică și de clică.

Dacă dorim să fie altfel, dacă avem pretenții la BRD să fie independent și la guvern să nu transforme instituțiile publice în enclave de partid, atunci și fiecare dintre noi ar trebui să se înarmeze cu o busolă morală și să țină negreșit cursul.

Va multumesc!

Prezentarea Elenei Dragalin la Congresul VII al Diasporei, deschis astăzi la Chișinău

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md