Directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, despre modificările propuse de Guvern la Legea Procuraturii: „Sunt modificări de conjunctură. Nu cred că aceste modificări vor rezolva problema în sine”


Directorul executiv al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, se arată sceptică vizavi de faptul că modificările propuse de Guvern la Legea Procuraturii, care se referă în primul rând la modalitatea alegerii procurorului general, vor produce efecte fulminante.
„Sunt modificări de conjunctură. Nu înțeleg de ce la diferență de doi ani, de când a fost modificată Legea cu privire la Procuratură, iarăși se intervine cu modificări. Noi de douăzeci și ceva de ani modificăm legile care nu reușesc a fi implementate pe deplin și să aducă rezultate. Nu cred că aceste modificări vor rezolva problema în sine și anume reforma Procuraturii”, a declarat pentru deschide.md Galina Bostan.
Aceasta propune actualei guvernări o altfel de abordare, pentru a asigura reforma Procuraturii.
„Actuala guvernare ar trebui să suspende Legea actuală a Procuraturii pe o perioadă determinată și să aplice o lege specială pe o perioadă de un an sau doi, reieșind și din Declarația Parlamentului cu privire la statul capturat. Se face curățenie, iar ulterior se revine la actuala lege, care a fost modificată cu consultarea partenerilor europeni dar și consensul societății civile”, punctează Bostan.
De partea cealaltă, premierul Maia Sandu crede că modificările la Legea Procuraturii, care urmează să fie votate săptămâna viitoare de Parlament, „dă o șansă statului de drept în Moldova”.
„Esența lui este că vom crea o comisie independentă care va selecta candidații pentru funcția de procuror general. În continuare, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege procurorul general din lista scurtă propusă de comisie. Cei cinci membri ai comisiei vor fi - ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de președintele Parlamentului.
Este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientizarea politică a Procuraturii de către PD”, a scris premierul pe Facebook.






































































