Directorii ANRE din R. Moldova și România, REUNIȚI la Chișinău. Participanții au DEZBĂTUT mecanismul calculării și facturării dezechilibrelor create în rețeaua electrică
Membrii Consiliului de Administrație și angajații Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) au participat marți, 27 septembrie curent, la o ședință de lucru cu reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei din România (ANRE).
Reprezentanții celor două instituții de reglementare au făcut schimb de experiență privind implementarea regulilor pieței energiei electrice, în special, a mecanismului calculării și facturării dezechilibrelor create în rețeaua electrică de participanții pieței energiei electrice.
Conducerea ANRE România a oferit mai multe informații privind modalitatea de soluționare a provocărilor cu care se confruntă participanții la piața energiei electrice, inclusiv operatorul sistemului de transport, responsabil de determinarea dezechilibrelor și a valorilor dezechilibrelor ce urmează a fi compensate de părțile responsabile pentru echilibrare.
Partea română a invitat reprezentanții ANRE din R. Moldova să efectueze o vizită de lucru la București, în scopul preluării unei experiențe practice de aplicare a mecanismelor de echilibrare în România.
De asemenea, părțile au discutat despre procedurile de autorizare a electricienilor în R. Moldova și România, în ce privește activitățile de executare a instalațiilor electrice. Astfel, după o ajustare a reglementărilor naționale este posibil de elaborat o procedură de recunoaștere reciprocă a autorizațiilor/adeverințelor emise de ANRE România și ANRE R. Moldova, oferind posibilitatea specialiștilor să desfășoare activități în ambele state.
Ședința de lucru are loc în baza Programului de Cooperare și Asistență dintre ANRE a R. Moldova și ANRE din România, semnat la 26 septembrie 2019.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM