Diplome pentru șase DEȚINUȚI minori din R. Moldova. Le vor prinde bine când vor ieși la libertate
Șase deținuți minori din cadrul penitenciarului Nr. 10 – Goian au susținut astăzi examenele pentru a obține diploma de bucătar.
Plini de emoții, băieții și-au dat toată străduința pentru a se prezenta în fața comisiei de examinare cu cele mai gustoase bucate.
Dacă atunci când era în libertare Mihai știa doar să curețe cartofi și să gătească ouă prăjite, datorită cursurilor urmate în penitenciar el a învățat să gătească bucate „mai alese”, așa cum ne spune băiatul. În vârstă de 17 ani, tânărul a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru furt.
Cu o învârtită cu brânză de vaci, o farfurie cu costițe la grătar și multă verdeață, Andrei, un alt deținut, a povestit comisiei de examinare toate detaliile și toți pașii pe care i-a urmat pentru a găti aceste bucate.
Tânărul de 18 ani, condamnat pentru viol, este închis deja de un an și jumătate și a reușit să urmeze și alte meserii, cea de frizer și ciubotar.
„Când voi ieși la libertate, vreau să mai învăț și să am studii complete. Și meseria de bucătar îmi place, dar cea de frizer cred că îmi este mai aproape”, se destăinuiește tânărul.
În cadrul penitenciarului Nr. 10 – Goian își ispășesc pedepsele 25 de minori, iar cei șase tineri care au primit astăzi certificatele de bucătar fac parte din cea de-a doua promoție a acestor cursuri.
„Cursurile pentru meseria de bucătar fac parte dintr-un proiect inițiat în colaborare cu fundația „Regina Pacis” în parteneriat cu școala profesională Nr.2, care ne asigură procesul de instruire. Tinerii au urmat cursuri de instruire cu o durată de trei luni, în care copiii au posibilitatea să însușească o meserie. Respectiv, au posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii. De asemenea, se pot angaja chiar în incinta instituției, pe parcursul timpului cât își execută pedeapsa. În detenție, chiar în prezent avem minori care muncesc în calitate de bucătari auxiliari alături de bucătarul de bază. Este salariat în cadrul penitenciarului. Pe lângă meseria de bucătar, tinerii pot însuși și meseria de cizmar sau frizer. Acesta este scopul nostru de bază - reintegrarea lor socială, pentru ca, atunci când vor ajunge în societate, să-și poată găsi mai ușor un post de muncă și să se acomodeze la condițiile din societate”, a declarat Aliona Roșca, șef adjunct în domeniul educativ din cadrul penitenciarului nr. 10 Goian.
Atunci când absolvesc cursurile, tinerii primesc un certificat asemănător cu cel din școlile profesionale obișnuite. Aceste certificate le permit tinerilor să se angajeze mai ușor în câmpul muncii.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei