„Diplome Neemise”: O expoziție ce comemorează 40 de studenți ucraineni, uciși în războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, inaugurată la Chișinău. „Este foarte important să nu uităm despre sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi”
Ar fi trebuit să-și încheie studiile, dar nu și-au văzut nici diplomele de studii superioare și nici visele realizate, din cauza invaziei brutale a Rusiei în Ucraina.
O expoziție cu genericul „Diplome Neemise”, care comemorează 40 de studenți ucraineni uciși în ultimii doi ani, după declanșarea războiului de către Federația Rusă în statul vecin, a fost inaugurată vineri, 19 aprilie, la Universitatea de Stat din Moldova.
Standurile conțin poze și informații cu poveștile de viață ale tinerilor care au fost uciși fie atunci când își apărau țara, fie atunci când erau în drum spre ore sau când bombele rusești au căzut peste casele lor.
„Aceste 40 de imagini care sunt prezente aici reflectă situația în care s-a trezit, doi ani în urmă, toată Ucraina. 40 de oameni au căzut fie în casele lor, fie când încercau să se evacueze în locuri mai sigure, fie pe linia de front, când stăteau în apărarea țării lor. Toți 40 erau studenți din regiuni diferite - de la Harkov și Mariupol până la Herson, Odesa, Nikolaev, Kiev, Vinița, Jitomir. Soarta lor, atât de diferită înainte de război, a devenit similară când a început războiul”, a declarat la eveniment Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko.
Diplomatul ucrainean a ținut să atragă atenția că „lumea rusă, văzută la televizor, parte foarte atractivă”, dar „pe cât de atractivă este în imagini televizate, pe atât de urâtă este lumea rusă în realitate, când vine pe străzile noastre”.
„De aceea, toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru - dacă nu te interesează politica, atunci politica se interesează de tine. Dacă tu nu faci alegerea corectă, atunci alții o fac în numele tău. Dacă nu vrei să rezolvi problemele cu mâinile proprii, atunci problemele vin la tine. Sper ca istoria celor 40 de tineri din Ucraina va face oamenii să se gândească mai mult la țară și la alegerea corectă”, a declarat Marko Șevcenko.
Prezent la inaugurarea expoziției, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat că este foarte important să nu uităm că în Ucraina războiul e în plină desfășurare și că în statul vecin se moare zi de zi.
„Este foarte important să nu uităm despre sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi, inclusiv pentru securitatea R. Moldova. Noi, la doi ani de la declanșarea războiului, putem să ne continuăm viața mai mult sau mai puțin liniștit datorită curajului, dedicației, abnegației poporului ucrainean. Datorită inclusiv tinerilor viețile cărora sunt prezentate în expoziția de astăzi, mulți dintre ei decedând pe front sau în calitate de civili neînarmați, omorâți de obuze rusești”, a transmis ministrul Dan Perciun.
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a adăugat că „este imposibil să nu fii emoționat, atunci când vezi câte vieți tinere au fost distruse”.
„Lumea rusă nu este o poveste frumoasă și nici ceea ce se întâmplă pe linia de front. Toți acești tineri s-au confruntat cu ea fie în casele lor în timp ce dormeau și rachetele s-au prăbușit peste acoperișurile caselor lor, fie în drum spre ore la instituțiile de învățământ sau făcându-și datoria, apărând țara. Cert este că acești tineri au făcut ceea ce trebuiau să facă, luptând nu numai pentru țara lor, dar și pentru valorile europene. Uniunea Europeană sprijină Ucraina în lupta sa pentru apărarea independenții și integrității teritoriale a statului”, a afirmat diplomatul european.
Menționăm că, de la începutul anului 2023, expoziția, care este un omagiu adus studenților ucraineni ale căror vieți și vise au fost curmate, a călătorit în 24 de țări și a fost prezentată în cadrul a 110 evenimente.
Expoziția va fi deschisă publicului până la sfârșitul lunii mai și poate fi vizitată în blocul central al USM, etajul II (str. A. Mateevici 60).
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice