Dintr-un TIR reținut la vamă - în bugetul de stat: ARBI a inițiat procedura de transferare în beneficiul statului a 1,6 milioane de euro, bani proveniți din cea mai mare CAPTURĂ de bani deconspirată de vameșii moldoveni
Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție a demarat procedura de transfer a peste 32 de milioane de lei în beneficiul statului. Banii urmează să ajungă, în următoarele zile, în bugetul de stat.
Aceasta este suma depistată, în aprilie 2020, ascunsă într-un TIR ce intenționa să intre în R. Moldova prin punctul de trecere Leușeni, fiind vorba despre cea mai mare captură de bani depistată vreodată de vameșii moldoveni.
ARBI anunță că, în aprilie 2020, a recepționat o delegație de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) cu privire la efectuarea investigațiilor financiare paralele în cadrul cauzei penale, pornite pe faptul contrabandei de circa 1,6 milioane de euro. Atunci, Agenția a aplicat sechestru asupra mijloacelor bănești, acestea fiind plasate pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție.
CITIȚI și SENTINȚĂ // Soarta șoferului de camion care a încercat să introducă ILEGAL acum un an 1,6 MILIOANE de euro în R. Moldova: Ce s-a întâmplat cu suma colosală de bani
Cauza penală a fost remisă în instanța de judecată, banii fiind confiscați printr-o decizie judecătorească ce a devenit definitivă, iar ARBI a inițiat procedura de transfer a echivalentului celor 1,6 milioane de euro către stat.
În acest caz a fost găsit vinovat doar șoferul camionului, nu și beneficiarii reali ai banilor.
De menționat că, în prezent, pe conturile trezoreriale ale Agenției se află echivalentul a circa 76 000 000 de lei, dintre care 16,8 milioane de lei, 2,5 milioane de euro, 473 de mii de dolari, 132 de mii de ruble rusești, 33 de mii de hrivne ucrainești, 3 mii de lei românești, 3 230 de lire sterline și 1500 de franci elvețieni.
ARBI precizează că, procesul de recuperare a bunurilor infracționale se consideră finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski