Din salariul mediu pe economie de 4 800 de lei, angajatul primește doar 2 225! Angajatorul achită 115% impozite la stat
Sistemul bugetar-fiscal inadecvat, conexiunile businessului cu politicul, monopolul și corupția sunt factorii care încurcă dezvoltarea economică a R. Moldova.
De această părere sunt primarul orașului Comrat, fost antreprenor, Serghei Anastasov, și expertul de la IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov.
„Dacă am avea un sistem bugetar-fiscal adecvat, în R. Moldova ar fi existat mai mulți businessmeni. PIB-ul nu ar fi fost de 2 mii de dolari pe cap de locuitor, dar am fi fost la nivelul vecinilor noștri – în Ucraina este de 7 mii de dolari per capita, iar în România de aproximativ 15 mii. În R. Moldova există astăzi așa condiții, că nimeni nu vrea să facă business. La nivel global, numărul oamenilor de afaceri dintr-o țară este de la 5 la 10%, iar în R. Moldova cred că e vorba de jumătate de procent. De aceea nu avem întreprinderi, nimic”, a declarat Serghei Anastasov în cadrul emisiunii „Честно говоря” de la Realitatea TV, citat de Agenda Națională de Business.
Potrivit primarului de Comrat, fenomenul salariilor plătite angajaților în plic va exista atâta timp cât oamenii de afaceri vor fi obligați să achite impozite la stat de 115%.
„Salariul mediu pe economie este astăzi de 4 800 de lei în R. Moldova. Dacă angajatorul plătește la stat toate impozitele, inclusiv TVA, salariul pe care îl primește salariatul în mână este de 2 225 de lei. Dacă adăugăm la această sumă 115%, iese acel salariu mediu de 4 800 de lei. Pentru 2 225 de lei va lucra cineva la noi în țară? O variantă pentru omul de afaceri este să plătească în plic un salariu de 3 500 de lei pentru ca angajatul să rămână la întreprindere, în caz contrar acesta pleacă. Așa cum au plecat deja peste 900 de mii de oameni din R. Moldova”, a exemplificat Serghei Anastasov în cadrul emisiunii.
În opinia primarului de Comrat, autoritățile din R. Moldova trebuie să analizeze atent rapoartele statistice: „Dacă oamenii nu pot plăti 115%, de ce să îi impozitezi? Nimeni nu va plăti! Trebuie să ne uităm la realitatea de pe piață. Impozitele salariale nu pot fi mai mari de 53 – 60%. Bolnavului trebuie să i se stabilească diagnosticul corect. Toți cred că angajatorul poate plăti impozite de 115%, ceea ce nu este adevărat”.
Expertul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, afirmă că oamenii ar fi de acord să achite impozite majorate, dacă ar fi siguri că în viitor se vor putea folosi de acei bani. Or, o parte din impozitele plătite de angajator și angajat la stat este pentru întreținerea pensionarilor de astăzi, lucru care impune reformarea actualului sistem de pensii.
Serghei Anastasov a mai declarat că, dacă vrem să ajungem la nivelul statelor dezvoltate, să le luăm exemplul și să dezvoltăm businessul mic și mijlociu, inclusiv prin stabilirea unei politici bugetar-fiscale diferite pentru plătitorii de TVA și pentru cei care nu achită TVA.
Citiți continuarea articolului AICI.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări