Din disperare, Rusia îşi SACRIFICĂ viitorul pentru a supravieţui prezentului
Un conflict puternic este pe cale să izbucnească în Rusia în condiţiile în care Ministerul de Finanţe al ţării şi-a exprimat intenţia de a majora taxele impuse industriei petroliere locale pentru a aduce bani la buget, potrivit CNBC.
Declinul economiei şi prăbuşirea preţurilor petrolului au afectat puternic bugetul ţării, determinându-i pe oficialii ruşi să încerce să obţină venituri mai mari de la companiile energetice locale în loc să aplice reduceri drastice de costuri care, se tem aceştia, ar putea avea consecinţe politice dramatice.
Planul, unul viabil pe termen scurt din perspectiva Kremlinului, ar putea pune pe butuci industria petrolieră a ţării, afectând prin urmare perspectivele de creştere pe termen lung ale Rusiei, avertizează specialiştii.
„Planul ar avea efecte pe termen lung”, afirmă Lauren Goodrich, analist al firmei Stratfor. Dacă sectorul resurselor energetice al Rusiei nu beneficiază de noi investiţii în următorii doi ani, ţara s-ar putea confrunta cu declinuri prelungite ale producţiei de petrol, avertizează Goodrich.
În condiţiile în care sancţiunile ţin departe investiţiile din afară, companiile energetice locale reprezintă baza Rusiei pentru menţinerea nivelurilor de producţie pe o piaţă mondială din ce în ce mai competitivă.
Sancţiunile occidentale, preţurile scăzute ale petrolului şi costurile guvernamentale ridicate au lovit puternic Rusia. Date recente arată că economia s-a contractat cu 3,7%, în 2015, comparativ cu 2014. Între timp, rubla s-a depreciat cu aproximativ 55% din 2014. Totuşi, companiile petroliere locale au reuşit să facă faţă dificultăţilor.
Cu profituri în dolari şi costuri locale în ruble, giganţii energetici ruşi s-au descurcat mai bine decât rivalii internaţionali. Totuşi, guvernul rus şi-a legat impozitarea progresivă de preţul petrolului, astfel încât veniturile sunt mult mai scăzute la actualul preţ de sub 40 de dolari decât în perioada când petrolul depăşea 100 de dolari.
Taxele generate din sectorul petrolier au totalizat aproape 50% din veniturile fiscale ale Rusiei în 2014.
Însă nu toată lumea consideră că noul plan de majorare a taxelor va avea efecte negative asupra economiei.
Ildar Davleţin, analist al Rennaissance Capital, argumentează că declinul producţiei generat de reducerea investiţiilor va fi de numai câteva puncte procentuale, fără a produce un impact dramatic asupra economiei.
De fapt, spune Davleţin, uşoara scădere a producţiei Rusiei ar putea împinge preţurile în sus, aducând Rusiei venituri în creştere. Aceste fonduri la rândul lor ar putea fi folosite pentru reducerea dependenţei economiei ruse de petrol.
Pentru alţii, însă, acesta este un scenariu fantezist.
Între timp, producţia petrolieră a Rusiei a crescut cu 0,3% până la 10,91 milioane de barili pe zi în martie, cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani, punând sub semnul întrebării angajamentul Moscovei de a îngheţa producţia înainte de reuniunea producătorilor de la Doha din 17 aprilie, potrivit Reuters.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că producţia din martie nu va reprezenta un obstacol în calea respectării angajamentului Rusiei.
Unii observatori spun că Rusiei îi va fi dificil să-şi respecte angajamentul din moment ce industria locală este dominată de mai multe companii petroliere mari, ca Rosneft, Gazprom şi Lukoil, fiecare cu agenda proprie.
Sursa: zf.ro
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți