DIFERENȚELE dintre o ceartă SĂNĂTOASĂ și o ceartă DĂUNĂTOARE, atunci când ești într-o relație
Cunoașteți vreun cuplu care nu se ceartă niciodată sau care nu are niciodată neînțelegeri? Probabil că nu.
Adevărul este că, dacă te cerți cu partenerul tău, nu înseamnă că relația voastră este sortită eșecului. În realitate, cele mai fericite cupluri sunt cele care se ceartă destul de des.
Există anumite situații în care certurile cotidiene pot aplana conflictele mai mari, iar cele care se sfârșesc într-o notă pozitivă îți pot salva relația. Dar, asta se întâmplă numai dacă `lupta” este sănătoasă, benefică. Certurile nesănătoase sunt acelea care apar în legătură cu acele lucruri care nu pot fi controlate sau schimbate.
Iată care sunt diferențele dintre certurile sănătoase și cele dăunătoare.
Dăunător: Cearta de amorul artei
Nimic bun nu se întâmplă atunci când te cerți cu partenerul tău doar de dragul de a vă certa. Dacă aveți o disensiune cu privire la ceva ce s-a întâmplat în trecut, când erai într-o altă relație, de exemplu, vă veți certa în zadar, pentru că acelea sunt lucruri care nu mai pot fi schimbate acum, și nici măcar nu au de a face cu voi doi, în primul rând.
Să zicem că vă certați din cauza comportamentului imatur pe care partenerul vostru l-a avut în timpul facultății. Dacă voi nici măcar nu vă cunoșteați la momentul acela, ce legătură are acest lucru cu voi? Cum vă poate îmbunătăți relația ceva ce s-a întâmplat cu mult timp în urmă?
Benefic: Cearta în care amândoi ascultați cu atenție ce are celălalt de spus
Dr. Jess O’Reilly, cunoscut sexolog, spune că, atunci când vine vorba despre ceartă, nu este atât de important care este subiectul, cât CUM alegeți să-l abordați. O ceartă benefică implică atenția reciprocă a partenerilor și dorința de înțelegere a nevoilor celuilalt. „De exemplu, puteți începe o ceartă prin a-i spune partenerului că îl iubiți și vă doriți să rezolvați problema apărută”, spune Jess O’Reilly.
Actele de afecțiune fizică, răspunsurile calme și călduroase și o atitudine pozitivă pot conta foarte mult și pot transformă o ceartă în ceva foarte productiv.
Dăunător: Certurile imature
Genul acesta de ceartă implică, de obicei, afirmații precum „Probabil cel mai bine ar fi să plec” sau „Cu siguranță vei fi mai fericit fără mine”. Aceste declarații, nu numai că sunt foarte copilărești, dar nici nu duc discuția nicăieri și, cu siguranță, nu se bazează pe iubire. O ceartă pozitivă îți permite să eliberezi tensiunea acumulată, fără să îi rănești sentimentele partenerului.
Benefic: Discuțiile despre sentimentele rănite
Este bine să aveți, din când în când, discuții despre lucrurile care sunt importante pentru voi, despre acele chestiuni care declanșează problemele, pentru că, în caz contrar, nu aveți de unde să știți ce îl rănește, mai exact, pe partenerul vostru.
Să spunem că aflați că partenerul vostru încă mai ține legătura cu fosta iubită, într-un mod care vă face să vă simțiți inconfortabil, dar, odată ce îi aduceți acest lucru la cunoștință, acesta va promite că nu va mai repeta greșeala.
Dăunător: Cearta în care vă pasați vina de la unul la altul
Când neînțelegerile se transformă într-o vânătoare a celui care este vinovat, devine imposibil de ajuns la o soluție pozitivă. Arătând cu degetul și consumându-vă energia dând vina unul pe altul, în loc să ascultați nevoile și dorințele celuilalt, veți ajunge să aveți și mai multe certuri și veți sfârși într-un cerc vicios.
Benefic: Discuțiile în scopul ajungerii la un numitor comun
Certurile sănătoase fac cuplul să se concentreze pe găsirea unei soluții și ii ajută să treacă peste probleme, împreună, ca o echipă. În orice ceartă, obiectivul trebuie să fie să ajungeți la un numitor comun, să găsiți împreună o rezolvare care să fie satisfăcătoare pentru amândoi.
Orice ceartă ar trebui să se încheie cu o soluție sau o decizie despre cum să treceți peste micile neînțelegeri, într-un mod mai bun, mai pozitiv și mai afectuos.
Dăunător: Certurile care se transformă în ceva personal
Dacă partenerul tău se folosește de aceste neînțelegeri ca să te atace și ca să te umilească, aceasta este o foarte mare problemă. Genul acesta de atac la persoană demonstrează că partenerul vostru nu știe cum să se comporte într-o relație, atunci când persoana de lângă el are opinii diferite.
Benefic: Certurile legate de finanțe
Banii pot genera foarte multe neînțelegeri într-o relație, și aproape fiecare cuplu are acest gen de discuții. De vreme ce discuțiile în legătură cu banii nu pot fi evitate, trebuie să învățăm cum să le gestionăm într-o manieră productivă. Cea mai bună abordare a acestui subiect este ca o problemă pe care cei doi trebuie să o rezolve ÎMPREUNĂ, și nu ca o competiție între cine câștigă mai bine și cine face mai multe.
Dăunător: Certurile abuzive
Ori de câte ori abuzurile devin fizice, verbale sau mentale, este unanim acceptat că genul acesta de certuri în care partenerii nu „joacă cinstit” și lovesc sub centură, nu fac decât să înrăutățească situația. Genul acesta de discuții nu ar trebui să fie permise niciodată, și dacă ți se întâmplă frecvent, probabil ar trebui să pui capăt relației.
Sursa: elle.ro
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani