11:41:57 13.04.2025
Stiri

Dieta mediteraneană săracă în calorii și exercițiile fizice: o soluție eficientă pentru sănătatea oaselor femeilor în vârstă afectați de pierderea în greutate

Actualitate 12.04.2025 22:47 Vizualizări553
Dieta mediteraneană săracă în calorii și exercițiile fizice: o soluție eficientă pentru sănătatea oaselor femeilor în vârstă afectați de pierderea în greutate

Femeile în vârstă care au urmat o dietă mediteraneeană săracă în calorii, au făcut plimbări și exerciții de rezistență timp de trei ani și-au îmbunătățit densitatea osoasă, mai ales în partea inferioară a spatelui, conform unui nou studiu.

„O dietă mediteraneeană cu energie redusă presupune ca participanții să consume o versiune modificată a dietei mediteraneene tradiționale, cu aproximativ 30% mai puține calorii decât consumul lor obișnuit”, a declarat Jesús Francisco García-Gavilán, biostatistician senior la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania.

Femeile din studiu, cu vârste între 55 și 75 de ani, au reușit, de asemenea, să prevină deteriorarea oaselor care apare în timpul pierderii în greutate, conform cercetării publicate marți în revista JAMA Network Open.

„Cercetările anterioare au arătat că pierderea în greutate, mai ales doar prin dietă, poate duce la o reducere a densității osoase, ceea ce prezintă riscuri pentru adulții mai în vârstă. În plus, doar exercițiile fizice nu previn întotdeauna această problemă”, a spus García-Gavilán.

„Ceea ce este nou în acest studiu este că o dietă mediteraneeană echilibrată, redusă în calorii, combinată cu activitatea fizică, poate preveni pierderea osoasă la femeile vârstnice, chiar și pe măsură ce pierd din greutate. Acest fapt subliniază că tipul de dietă contează în timpul pierderii în greutate, nu doar aportul caloric.”

Rezultatele studiului nu sunt surprinzătoare, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness. „Atunci când adopți un stil de viață sănătos și mănânci preponderent alimente pe bază de plante, densitatea osoasă, precum și alte sisteme ale corpului, se îmbunătățesc.”

De ce dieta mediteraneeană?

Noul studiu este parte a studiului PREDIMED-Plus, desfășurat în mai multe centre medicale și spitale din Spania. Procesul a inclus 924 de adulți în vârstă cu sindrom metabolic, supraponderali sau obezi, care au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit o dietă mediteraneeană fără restricții calorice și fără cerințe de exerciții fizice.

Celălalt grup a fost încurajat să meargă 45 de minute pe zi, șase zile pe săptămână și să facă exerciții de forță, flexibilitate și echilibru trei zile pe săptămână. Dieta lor era redusă cu 30% calorii față de consumul obișnuit și urma un plan mediteraneean. Femeile din acest grup au avut oase semnificativ mai puternice după unu și trei ani de studiu.

„Fabuloasele rezultate sugerează că aceste modificări ale stilului de viață ajută și la menținerea densității osoase, în special la femeile în vârstă”, a declarat García-Gavilán.

Dieta mediteraneeană se axează pe gătitul simpu, pe bază de plante, cu accent pe fructe, legume, cereale integrale, fasole și semințe. Produsele animale, cum ar fi untul, sunt rareori consumate și sunt evitate zahărul și alimentele rafinate. Extravirginul ulei de măsline are un rol central.

Carnea roșie se consumă cu moderație, iar peștele gras este promovat datorită acizilor omega-3. Ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mici.

Alimentația mediteraneeană a fost asociată cu o reducere a riscului de diverse boli, inclusiv cancer de sân, demență și diabet. Această dietă poate duce la o inimă mai sănătoasă, scădere în greutate și o viață mai lungă.

Dar cum ajută fix această dietă la menținerea oaselor?

„Dieta mediteraneeană este bogată în nutrienți ce promovează sănătatea oaselor”, a declarat García-Gavilán. Nucile și produsele lactate oferă calciu, magneziu și vitamina D esențiale, iar grăsimile sănătoase reduc inflamația.

Antioxidanții, precum vitamina C din fructe și legume, protejează și susțin celulele osoase, iar vitamina K joacă un rol în formarea acestora.

„Împreună, acești nutrienți pot scădea riscul de pierdere osoasă și ajută la menținerea acesteia, mai ales pe măsură ce îmbătrânim”, a spus García-Gavilán. „Înțelegerea acestui context nutrițional este esențială pentru a ne menține calitatea vieții pe termen lung.”

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte