21:44:42 12.04.2025
Stiri

Dieta mediteraneană hipocalorică, aliată în prevenirea pierderii osoase la femeile în vârstă care slăbesc

Actualitate 12.04.2025 12:36 Vizualizări426
Dieta mediteraneană hipocalorică, aliată în prevenirea pierderii osoase la femeile în vârstă care slăbesc

Studiul recent publicat relevă că femeile în vârstă care au urmat o dietă mediteraneană săracă în calorii, combinată cu mersul pe jos și antrenamente de rezistență timp de trei ani, și-au îmbunătățit densitatea osoasă, în mod deosebit în zona inferioară a spatelui.

„O dietă mediteraneană cu energie redusă înseamnă că participanții consumă o versiune modificată a dietei mediteranene clasice, cu aproximativ 30% mai puține calorii decât obișnuiau”, a explicat Jesús Francisco García-Gavilán, biostatistician senior la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania.

Participantele la studiu, cu vârste între 55 și 75 de ani, au reușit să prevină deteriorarea oaselor care apare frecvent în timpul pierderii în greutate, conform cercetării apărute marți în revista JAMA Network Open.

„Cercetările anterioare au arătat că scăderea în greutate, mai ales doar prin dietă, poate reduce densitatea osoasă, lucru risc..ant pentru adulții în vârstă. Exercițiile fizice singure nu rezolvă întotdeauna această problemă”, a spus García-Gavilán într-un e-mail.

„Noutatea studiului nostru constă în descoperirea că o dietă mediteraneană echilibrată și săracă în calorii, combinată cu activitatea fizică, poate preveni pierderea osoasă la femeile în vârstă, chiar și atunci când acestea slăbesc”, a adăugat el. „Acest aspect subliniază importanța tipului de dietă în timpul pierderii în greutate, nu doar aportul caloric.”

Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness, a menționat că aceste rezultate nu surprind. „Stilul de viață pentru care ființele umane au fost create, adică mișcarea intensă și alimentația bazată pe plante, îmbunătățește diverse sisteme, inclusiv densitatea osoasă”.

De ce dieta mediteraneană?

Acest studiu face parte din cercetarea PREDIMED-Plus, desfășurată în 23 de centre medicale din Spania, care a cuprins 924 de adulți cu sindrom metabolic, supraponderali sau obezi. O jumătate dintre aceștia au fost încurajați să adopte o dietă mediteraneană fără restricții calorice, fără cerința de exerciții fizice.

Ceilalți subiecți au fost stimulați să meargă pe jos minimum 45 de minute zilnic, șase zile pe săptămână, și să facă exerciții de forță și flexibilitate de trei ori pe săptămână. Dieta lor a fost redusă cu aproximativ 30% din caloriile consumate în mod obișnuit, exclusiv în stil mediteranean. Grupul acesta de femei a demonstrat o creștere semnificativă a densității osoase după un an și trei ani de studiu.

„Rezultatele anterioare ale studiului PREDIMED-Plus au scos în evidență beneficiile pentru menținerea masei slabe și pierderea în greutate. Aceasta este prima publicație ce demonstrează că aceste ajustări ale stilului de viață contribuie, de asemenea, la menținerea densității osoase la femeile în vârstă”, a declarat García-Gavilán.

Dieta mediteraneană, cunoscută și premiată, este caracterizată de prepararea simplă, cu alimente pe bază de plante la fiecare masă. Se pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, fasole, semințe și ulei de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, sunt rar utilizate, iar zahărul și alimentele rafinate sunt evitate.

Carnea roșie este utilizată cu moderație, doar pentru a condimenta un fel de mâncare. În schimb, se încurajează consumul de pește gras, bogat în acizi grași omega-3, în vreme ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mai mici decât în dieta occidentală.

Studii au asociat dieta mediteraneană cu un risc redus de cancer la sân, demență, depresie, diabet, colesterol ridicat și pierderi de memorie. Adoptarea acestui stil alimentar poate duce la beneficii pentru sănătatea inimii, pierderea în greutate și o viață mai lungă.

García-Gavilán a explicat că dieta mediteraneană este bogată în nutrienți care susțin sănătatea oaselor. Nucile și produsele lactate aduc calciu, magneziu și vitamina D. Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele din uleiul de măsline, reduc inflamația.

Antioxidanții, precum vitamina C din fructe și legume, pot proteja și sprijini celulele osoase. Alte vitamine naturale, ca vitamina K din verdețuri cum e spanacul, joacă un rol în formarea oaselor.

„Acești nutrienți pot diminua riscul de pierdere osoasă și susține întreținerea oaselor, mai ales la vârsta înaintată”, a concluzionat García-Gavilán. „Înțelegerea acestui context nutrițional e crucială pentru menținerea calității vieții pe termen lung.”

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte