Dicţionarul Cambridge a desemnat cuvântul anului 2024, după ce staruri ca Dua Lipa şi Simone Biles l-au făcut celebru
„A manifesta” a fost desemnat cuvântul anului 2024 de dicţionarul Cambridge după ce vedete precum starul pop Dua Lipa şi gimnasta Simone Biles au vorbit despre „manifestarea succesului”, informează DPA.
Termenul, care a câştigat teren pe TikTok şi alte reţele de socializare, a fost căutat de aproape 130.000 de ori pe site-ul Cambridge Dictionary anul acesta. Potrivit editorilor dicţionarului, a fost unul dintre cele mai căutate cuvinte ale anului 2024.
Wendalyn Nichols, managerul editorial al Cambridge Dictionary, a spus că termenul „manifest” a „crescut notabil în căutări” anul acesta.
„Utilizarea sa s-a extins foarte mult în toate tipurile de media graţie unor evenimente din 2024 şi arată cum, de-a lungul timpului, se pot schimba semnificaţiile unui cuvânt'', a declarat ea, citată de digi-world.md.
Dua Lipa a spus anul acesta că şi-a „manifestat succesul" înainte de a fi cap de afiş la Festivalul Glastonbury.
Potrivit lexicografilor, termenul „a manifesta'' a evoluat la sensul de „a imagina realizarea unui lucru pe care ţi-l doreşti, cu credinţa că dacă faci acest lucru, probabilitatea de a se întâmpla este mai mare''.
Dr. Sander van der Linden, autorul volumului „Psihologia dezinformării'' şi profesor de psihologie socială la Universitatea Cambridge, a avertizat că ideea manifestării succesului nu are o validitate ştiinţifică.
„Manifestarea este ceea ce psihologii numesc 'gândire magică' sau iluzia generală că anumite ritualuri mentale specifice pot schimba lumea din jurul nostru'', a spus el.
„Manifestarea a câştigat o popularitate enormă în timpul pandemiei, cu miliarde de vizualizări pe TikTok, inclusiv populara metodă 3-6-9 care presupune notarea dorinţelor de trei ori în timpul dimineţii, de şase ori în timpul după-amiezii şi de nouă ori înainte de culcare''.
„Această procedură promovează un comportament obsesiv-compulsiv fără beneficii vizibile. Putem însă să-i învinovăţim pe oameni că încearcă după ce celebrităţi cunoscute au 'manifestat' în mod deschis pentru succes? 'A manifesta' pentru avere, iubire şi putere poate duce la aşteptări nerealiste şi dezamăgire'', a mai spus profesorul.
„Să ne gândim la ideea periculoasă potrivit căreia pot fi vindecate boli grave doar dorindu-ne ca acestea să dispară. Există cercetări despre valoarea gândirii pozitive, autoafirmare şi stabilirea unor obiective. A crede în propria persoană, a avea o atitudine pozitivă, stabilirea unor obiective realiste şi a face efortul necesar dau rezultate întrucât oamenii aduc shimbări în lumea reală. Cu toate acestea, este crucial să înţelegem diferenţa dintre puterea gândirii pozitive şi schimbarea realităţii cu puterea minţii - prima este sănătoasă, în timp ce cea de-a doua este pseudoştiinţă'', a adăugat el.
Cel mai vechi sens al cuvântului ''a manifesta'' - pe care poetul englez Geoffrey Chaucer îl ortografia ''manyfest'' în secolul al XIV-lea - este sensul adjectival ''uşor de observat sau evident''.
La mijlocul anilor 1800, acest sens adjectival a fost folosit în politica americană în contextul „destin manifest'', credinţa potrivit căreia coloniştii americani au fost în mod clar destinaţi să se extindă pe teritoriul Americii de Nord.
Chaucer a folosit, de asemenea, cel mai vechi sens al verbului „a manifesta'' „pentru a exprima un lucru clar, prin semne şi acţiuni'', iar Shakespeare a folosit „manifest'' ca adjectiv în „Neguţătorul din Veneţia''.
Verbul este folosit în continuare în acest mod: spre exemplu, oamenii îşi pot manifesta nemulţumirea sau simptomele unei afecţiuni se pot manifesta.
Lipsa încrederii într-o companie se poate manifesta printr-o scăderea a preţului acţiunilor.
Sensul de a clarifica un lucru este reflectat în cuvântul înrudit „manifest'': „o declaraţie scrisă a credinţelor, obiectivelor şi politicilor unei organizaţii, în special ale unui partid politic''.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2