21:15:05 13.02.2025
Stiri

Diagnoze în talpa piciorului, la Chișinău

Reportaj 02.03.2014 11:03 Vizualizări30215 Autor: Tatiana Scutaru
Diagnoze în talpa piciorului, la Chișinău Foto: Facebook
Fitoterapeutul Nadejda Gorceag încurajează practicarea medicinei tradiționale, dar susține și medicina științifică

Har // O doctoriță din Chișinău poartă încă de la străbunica ei un dar aparte: poate diagnostica afecțiunile de care suferă cineva doar palpându-i talpa piciorului

Numele Nadejdei Gorceag sună familiar pentru mii de moldoveni. De aproape 17 ani, de când e medic fitoterapeut cu acte în regulă, a ținut în palmele ei o mulțime de tălpi! Este apreciată deopotrivă de medici și de pacienți pentru harul cu care a înzestrat-o Dumnezeu: acela de a înțelege de ce afecțiuni suferă un om după talpă. E un dar pe care l-a moștenit de la străbunica, bunica și mama ei. S-a transmis din generație în generație. Doamna Nadejda a crescut de mică printre plante, a învățat să le culeagă, să facă tincturi din ele și să trateze bolile cu ajutorul lor.

„Sunt schimbări”

Când intri în apartamentul în care medicul își primește pacienții, ești lovit de un miros pregnant de plante. Nu poți să îți dai seama a ce anume miroase, e un amalgam de arome, venite probabil de la ierburile de leac pe care le păstrează fitoterapeutul și cu care își tratează pacienții. În hol așteaptă vreo 10 oameni. Femei, bărbați și copii. Tăcuți, urmăresc rândul după care se intră la medic. A venit fiecare cu durerile sale, cu bolile mai vechi sau mai proaspete. Doamna Ecaterina pare cea mai îngrijorată. Are pietre la rinichi, iar boala e destul de veche. „Mi-a dat să beau ceaiuri pentru rinichi. Sunt schimbări, dar nu știu anume de la ce, că am luat și așa, și așa”, spune femeia, referindu-se și la medicina științifică. „Am venit azi să mă vadă medicul și să continui lecuirea. Nu ia mult doamna, data trecută i-am dat vreo 20-30 de lei”, spune pacienta.

„Totul e natural și curat”

Alături, o altă bolnavă. A trimis-o chiar medicul ei cardiolog. E pentru prima dată aici, dar spune că a auzit atâtea despre acest medic, încât a decis să încerce. „Aici măcar știu precis că tot ce îmi dă este natural și curat și nu sunt numai chimicale”, spune femeia. Alături de masa centrală, pe care stau așezate multe flori de cameră, se învârtește un băiețel – Dănuț. Mama l-a adus la medic pentru că are pancreatită. Micuțul fuge nerăbdător în jurul camerei. Și mama lui vrea să arate talpa medicului – are nisip la rinichi. „Oamenii au scăpat de operații după ce au venit la medicul ista. Are ea un dar de la Dumnezeu, înțelege în talpă, doar acolo sunt toate terminațiile nervoase. Iată ea pune mâna pe fiecare umflătură, pe fiecare nerv și înțelege”, explică Viorica modul în care diagnostichează medicul. „Am văzut-o la televizor de multe ori, dacă au chemat-o, înseamnă că e bun medic. Eu am o grămadă de boli, inima mă înțeapă și ficatul mă supără. Of”, conchide pacienta.

Strânge plantele împreună cu rudele

Nadejda Gorceag a intrat la Medicină în Odesa după o testare simplă: trebuia să găsească un fir de păr între două foi de ziare. Ca să poți face asta, e nevoie de simțuri speciale, iar puțini sunt cei care au această aptitudine. Mâinile medicului sunt speciale: simt fiecare terminație nervoasă. Așa au fost și mama, și bunica, și chiar străbunica ei – speciale. „Bunica a tratat o mulțime de bolnavi, veneau la ea din toată Uniunea Sovietică. De mici, ne învăța să căutăm plantele, eu am crescut cu asta”, povestește doctorița. A „furat” secretele de la bunica, dar și de la mama ei, iar acum le transmite și copiilor ei. „Nu e ceva ieșit din comun, din vechime se face asta”, explică medicul. „Când eram încă un copil, strângeam ierbușoare, bunica ne învăța cum să le deosebim după gust și după miros. Plantele le strâng vara, din păduri, din locuri cât mai departe de oraș. În satul meu natal din Șoldănești, am o pădurice, un loc foarte pitoresc. Mă ajută și rudele și iată așa strângem plantele”, spune medicul.

Ajută și pe gratis

Pe lângă darul minunat pe care îl are, medicul mai este înzestrat și cu multă modestie. „Nu vreau să fac avere din consultațiile pe care le dau. Vreau doar să ajut oamenii, să le dau sfaturi utile. Să nu mă mustre conștiința după ce tratez oamenii”, spune fitoterapeutul. Geamul de la camera în care primește pacienții e plin de orhidee, iar lângă masa ei – stă un scăunel. Pacientul pune piciorul stâng în mâinile medicului, iar doamna Nadejda începe să-l palpeze. „Eu nu tratez cancerul, hernia, epilepsia, infarctul, astmul sau scleroza – sunt boli de care se ocupă medicina științifică. Trebuie să înțelegeți că sunt cazuri când nu pot ajuta cu nimic. Mai devreme a intrat o femeie bolnavă de epilepsie și i-am spus: Draga mea, nu-ți pot fi de folos. Oricum ne-am întoarce noi, este nevoie de medicina științifică, fără ea – suntem nimic. Ea este pe primul loc. Cea tradițională deja vine ca un supliment. Medicina științifică și fitoterapia trebuie să fie ca un cuplu”, crede medicul.

TOP 5 leacuri naturale de la Nadejda Gorceag:

    1.Pătrunjelul, rădăcina de pătrunjel și țelina

    2.Coada-șoricelului

    3.Mușețelul

    4.Măcieșul

    5.Mătasea de porumb

Cu fața spre natură

Fitoterapia se consideră cea mai veche formă de tratament. Începuturile ei sunt încă în paleolitic, dar în prezent ea a devenit o știință modernă, mai exact o ramură a științelor medicale. Vechimea acesteia este de mii de ani, iar eficiența sa a fost dovedită de tot atâtea ori. Fitoterapia presupune tratamentul cu plante medicinale. Plantele se folosesc sub formă de extracte totale. Odată cu descoperirile științifice ale secolului XX, fitoterapia a ieșit din empirism, iar astfel s-au pus bazele științifice ale ei. Nu mică le-a fost mirarea cercetătorilor când, pe baza analizelor chimice și a testelor clinice, s-a confirmat teoria că în proporție de peste 80%, plantele au proprietăți farmacodinamice, întocmai cum erau prescrise de către medicina populară. Fitoterapia reprezintă un tratament cu preparate din plante medicinale: tincturi, ceaiuri, uleiuri volatile (aromoterapie), extracte din muguri, mlădițe și rădăcini proaspete (gemoterapie).

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte