Diabetul, una dintre cele mai perfide boli cronice
PERICOL // Dacă nu este tratat corect, poate avea urmări grave
Diabetul zaharat este o boală în care concentrația sanguină a glucozei (glicemia) crește foarte mult din cauza producției insuficiente de insulină. Insulina, un hormon eliberat de pancreas, controlează cantitatea de glucoză din sânge.
Cauzele apariției diabetului
Din punct de vedere al cauzelor diabetului, întâlnim diverse variante - de la cauze genetice în cazul diabeticului tânăr, la care vorbim în principal de DZ de tip I, până la cauze generate de un stil de viață greșit - întâlnit mai ales la persoanele mai vârstnice.
Cert este că masa corporală și dieta pot constitui un factor semnificativ, din moment ce majoritatea persoanelor cu diabet de tip II sunt și supraponderale. Există zone geografice în care diabetul este mai răspândit, în acest caz o posibilă explicație ar putea fi dieta sau factorii de mediu.
Unele boli ar putea să predispună la apariția diabetului, inclusiv a maladiilor care afectează echilibrul altor hormoni din organism. Consumul excesiv de alcool poate să afecteze pancreasul și să cauzeze, astfel, diabetul.
Nu e neapărat o afecțiune ereditară
Chiar dacă mulți oameni cred că diabetul le-a fost provocat de stres, se pare că nu există nicio dovadă medicală în acest sens. Un alt mit fals este acela că persoanele care mănâncă multe dulciuri sigur se vor îmbolnăvi de diabet.
Genele pot juca un rol important în diabet, dar acesta nu este neapărat o boală ereditară și se pare că legătura genetică este mai puternică în cazul diabetului de tip II. Așa că, dacă aveți o rudă apropiată care suferă de diabet, nu înseamnă neapărat că vă veți îmbolnăvi de diabet.
Stilul de viață sănătos combate diabetul
Dacă veți urma stilul de viață prescris, constând în regim alimentar cu reducerea în special a glucidelor, efectuarea de exerciții fizice și, dacă este nevoie, pierderea în greutate și renunțarea la fumat, veți constata că vă veți simți mult mai bine.
În tratamentul DZ sunt implicați atât bolnavul, cât și medicul specialist. Terapia optimă implică colaborarea strânsă a acestor părți.
În cazul DZ de tip I, injecțiile cu insulină suplinesc cantitățile de insulină pe care organismul nu le produce în mod natural. Insulina nu poate fi administrată oral, pentru că este descompusă de sistemul digestiv. Iar în cazul DZ de tip II, tratamentul ajută organismul să utilizeze mai eficient insulina pe care o produce sau stimulează pancreasul, ceea ce duce la scăderea glucozei din sânge. Se administrează tratament doar dacă schimbarea dietei nu duce la o scădere suficientă a glucozei în sânge.
Diagnostic & Recomandări
Semne clare de diabet
Diagnosticul de diabet se stabileşte prin depistarea unor concentraţii crescute ale glucozei sanguine. Glicemia este frecvent verificată în timpul evaluărilor medicale de rutină. Verificarea anuală a glicemiei este deosebit de importantă la persoanele în vârstă, deoarece diabetul este mult mai frecvent la ele. Este posibil ca un anumit individ să aibă diabet, în special diabet de tip II, şi să nu ştie acest lucru. Medicul trebuie să verifice glicemia şi la persoanele care prezintă sete intensă, urinare frecventă, senzaţie intensă de foame sau oricare alte complicaţii asociate cu diabetul. Pentru a măsura glicemia, se prelevă o mostră sanguină după ce persoana a întrerupt alimentaţia timp de 12 ore. În caz de repaus alimentar, glicemia nu trebuie să fie mai mare de 126 mg/dL.
Sfaturi bune de urmat
Nu uitați: Hiperglicemia poate fi tratată cu ajutorul plantelor, legumelor şi al produselor apicole.
Infuzii benefice pentru combaterea hiperglicemiei
Înainte de a recurge la medicamente, încercați leacurile din natură, care au avantajul de a aduce zahărul din sânge la concentraţia normală fără efecte adverse.
O infuzie care scade garantat glicemia este cea preparată dintr-o linguriţă de frunze de nuc la o cană de apă. Beți două căni de infuzie pe zi şi, într-o săptămână, nivelul glicemiei revine la normal. La fel de utilă este şi tinctura din frunze de nuc cu care umpleți o sticlă. Peste acestea adăugați alcool alimentar. Lăsați la macerat două săptămâni, apoi luați câte 4 picături de 3 ori pe zi. De asemenea, din cicoare, salvie și urzici puteți obține infuzii benefice contra hiperglicemiei. Aveți nevoie de o lingură de plantă şi o cană de apă. Acestea le lăsați la fiert 20 min., apoi beți 2-3 căni zilnic.
Notă: Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie, a fost dedicată luptei împotriva diabetului.
Pagină realizată de Maria Boroda (selecție din presa românească)
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”