Diabetul în sarcină, legat de risc crescut de tulburări neurodezvoltare la copii, relevă un studiu masiv


Un studiu recent realizat de cercetători chinezi și publicat în The Lancet sugerează o corelație între diabetul în perioada sarcinii și un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi autismul sau ADHD-ul, la copii. Studiul a subliniat nevoia de mai multe cercetări pentru a stabili această legătură în mod precis, dar a insistat că este "imperativă" monitorizarea atentă a nivelurilor de zahăr din sânge pe durata sarcinii.
Această meta-analiză cuprinde 202 studii ce includ peste 56 de milioane de sarcini, dintre care 110 studii s-au axat pe diabetul gestațional, care apare în sarcină și dispare după naștere, iar 80 s-au concentrat pe diabetul pregestațional, ce apare când o femeie are diabet de tip 1 sau 2 înainte de a rămâne însărcinată.
Rezultatele au indicat că copiii ale căror mame au avut diabet în sarcină au un risc cu 28% mai ridicat de a dezvolta tulburări de neurodezvoltare decât cei ale căror mame nu au avut diabet. În plus, riscul de autism este cu 25% mai mare, riscul de ADHD crește cu 30%, iar riscul de dizabilitate intelectuală este mai ridicat cu 32% pentru acești copii.
Riscul este semnificativ mai mare la femeile care aveau deja diabet înainte de a rămâne însărcinate, în comparație cu cei care au dezvoltat diabet gestațional.
"Fetusul uman este extrem de vulnerabil la schimbările din mediul său, care pot avea efecte de durată asupra sănătății," a declarat Lucilla Poston, profesor la King's Colledge din Londra, evaluând concluziile acestui studiu. Ea a mai menționat că această analiză a reușit să se concentreze pe studii ce au excluse factori precum obezitatea maternală sau statutul socio-economic, factori care pot influența asocierea observată.
Cu toate că analizele sugerează că mamele diabetice au copii cu un risc de tulburări de neurodezvoltare mai mare, aceste studii sunt observaționale și nu au intervenit pentru a preveni anumite efecte, astfel că relația cauzală trebuie tratată cu prudență, a mai precizat ea.
Riscurile asociate cu diabetul în perioadele gestaționale sunt amplificate de efectele tratamentelor pentru diabet și de lipsa unui consens internațional în diagnosticarea diabetului gestational, subliniază cercetătorii.









































































