15:49:16 22.11.2024
Stiri

Diabeticii se vor putea trata la un centru UNIC în Republica Moldova

Reportaj 04.05.2014 10:00 Vizualizări9686 Autor: Tatiana Scutaru
Diabeticii se vor putea trata la un centru UNIC în Republica Moldova


Tratament // Moldovenii care suferă de diabet vor avea acces la echipamente de ultimă generație, care le vor permite medicilor să prevină și să trateze mai ușor afecțiunea

La Orhei a fost deschis primul centru specializat în prevenirea și tratamentul diabetului și al altor boli metabolice din Republica Moldova. Clinica Internațională de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este așezată într-o zonă verde a orașului, înconjurată de pădure și de multă liniște. Dotat cu tehnică ultramodernă, centrul propune bolnavilor consultațiile complete din partea mai multor specialiști, dar și o nouă abordare în comunicarea dintre medic și bolnav. Specialiștii care muncesc aici au o experiență bogată acumulată în centre universitare din întreaga lume, iar diagnosticul și tratamentul pe care îl oferă sunt conform standardelor europene.

Dependent de insulină de 11 ani

Nicolae Vasâlca este unul din zecile de mii de pacienți din țară care suferă de diabet zaharat. La doar 18 ani, acesta a fost diagnosticat cu această afecțiune cruntă. De 11 ani este dependent de insulină, iar în fișa medicală stă diagnoza „diabet de tip I”. Deși are doar 30 de ani, Nicolae își găsește cu greu un loc de muncă, deoarece boala îl ține legat. Pentru că locuiește la sat, lucrează pământurile, însă spune că din agricultură nu se fac bani mulți, iar statul îi plătește doar spitalizarea și insulina. La Clinica Internațională de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a ajuns prin recomandarea unui medic. „Aveam nevoie să îmi fac o intervenție la ochi cu laserul și am venit aici. Mi-a plăcut echipamentul modern, dar și medicii. Nu am fost prin alte asemenea centre ca să pot face comparație, dar pot să spun că aici mi-a plăcut”, a spus pacientul.

Un centru pentru diabetici

Avantajul cel mai important al clinicii este faptul că aici găsești toți specialiștii de care are nevoie un bolnav, adunați într-un singur centru medical. Endocrinolog, cardiolog, oftalmolog, chirurg, stomatolog și nutriționist – te pot consulta toți într-o singură zi, dacă îți programezi timpul. „Diabetul afectează toate organele și e importantă o abordare integră a pacientului. La clinică el poate beneficia de o abordare complexă și completă. Problema diabeticilor este că, atunci când ei își doresc să fie consultați de mai mulți specialiști, trebuie să se ducă la mai multe instituții. Aici, însă, un bolnav îi găsește pe toți într-o singură instituție”, explică Natalia Pălărie, medic oftalmolog și una dintre fondatoarele clinicii. „Diabetul este neglijat la noi. În țară nu exista niciun centru specializat pentru diabet, ci numai secții de endocrinologie, care nu sunt foarte multe”, zice medicul.

Prima clinică de acest fel din republică

Pentru inaugurarea acestui centru s-a muncit aproape un an, iar deschiderea oficială a avut loc pe 28 martie curent. Tehnica ultramodernă a fost importată direct de la producător, iar Asociația care a fondat centrul a evitat astfel intermediarii locali. Echipamentele de ultimă generație le permit medicilor să cuprindă un spectru mai mare de maladii. „Persoana cu diabet va găsi aici o abordare completă din partea mai multor specialiști. Va găsi nu doar tratament și diagnosticare, dar și consiliere. Unele echipamente de aici nu se găsesc nici în țările vecine. În Europa de Sud-Vest clinici de diabet încă nu sunt, în România este un singur centru pentru copii”, povestește Natalia Pălărie, în timp ce ne arată saloanele din centru.

Opt specialiști tineri, școliți peste hotar

De fapt, această clinică performantă este rezultatul unui proiect fundraising (de strângere a fondurilor). Ea a fost fondată de Asociația de cercetare a maladiilor cronice din Republica Moldova și este finanțată de Fundația Mondială de Diabet cu sediul în Danemarca. Primul proiect al Asociației nu a fost această clinică, ci un centru pentru prevenirea complicațiilor diabetului, inaugurat la Spitalul Republican în septembrie 2012. Aceste două clinici sunt acum într-o rețea de instituții medicale de ajutor pentru pacienții bolnavi de diabet zaharat. Investiția totală în clinică se ridică la 700 000 de euro, însă 80% din bani sunt investiți de medicii din R. Moldova. La clinică muncesc opt medici tineri, care au experiența studiilor peste hotarele țării.

Statul plătește doar medicamentele

Natalia Pălărie povestește că acum se află la etapa de negocieri finale cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Vrea ca pacienții de diabet să poată beneficia gratuit de ofertele clinicii. „Noi prestăm servicii de înaltă performanță și este important ca ele să fie accesibile. Am cerut de la companie 2 milioane 800 de mii de lei pentru restul anului 2014. Examinările esențiale pentru diabetici sunt plătite de stat, însă doar atât. Acum suntem la finalul negocierilor ca statul să plătească pentru aceste servicii de înaltă performanță”, spune medicul. Iar dacă se va reuși obținerea unei finanțări de la stat, un pacient ca Nicolae Vasâlca va beneficia gratuit de investigații și intervenții medicale de cel mai înalt nivel. „Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în țară la noi sunt 9% de diabetici, ceea ce înseamnă că ar trebui să avem 220 de mii de pacienți, nu 70 000. Pur și simplu, diabetul nu se depistează la timp, pentru că simptomele lui pot fi șterse, pacientul nu poate observa și poate fi răbdător. De multe ori e depistat atunci când încep complicațiile”, mai spune specialistul.

„Educatori în diabet”

Clinica își propune să organizeze periodic lecții pentru familiile bolnavilor de diabet, dar și pentru asistentele medicale. „De educația pacientului nu se ocupă medicul, ci asistenta medicală. Vrem să instruim aceste asistente, iar ele să devină ulterior „educatori în diabet” în Republica Moldova”, povestește medicul. Natalia Pălărie susține că are deja și susținerea Ministerului Sănătății în acest lucru. „Vrem să invităm aici la noi asistente care deja lucrează cu pacienții cu diabet și să facem cursuri cu ele. Scopul conferințelor este să creăm o bază informațională comună”, explică oftalmologul. Cursurile urmează să fie făcute în parteneriat cu mai multe companii farmaceutice, dar și cu medici din România. Centrul își propune, de asemenea, să formeze o rețea de centre specializate în diabet în toată țara, pentru că bolnavi sunt mulți, iar grija pentru ei ar trebui să fie la fel de mare.

70 000 de moldoveni suferă de diabet în Republica Moldova

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md