03:59:42 16.01.2025
Stiri

Dezvoltarea proiectelor de infrastructură energetică, în conformitate cu cerințele Comunității Energetice, facilitată în R. Moldova: „Ne vom debarasa definitiv de dependența energetică față de Rusia”. Opoziția prorusă din Parlament critică proiectul

Actualitate 07.09.2023 14:54 Vizualizări1425 Autor: Ziarul National
Dezvoltarea proiectelor de infrastructură energetică, în conformitate cu cerințele Comunității Energetice, facilitată în R. Moldova: „Ne vom debarasa definitiv de dependența energetică față de Rusia”. Opoziția prorusă din Parlament critică proiectul
Poză simbol

Cadrul normativ pentru facilitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică, cu impact transfrontalier în interesul comun al R. Moldova și UE, a fost votat astăzi de către Parlament în prima lectură, dar a fost criticat de opoziția prorusă.

Proiectul, care armonizează legislația națională cu cea a Uniunii Europene, facilitează dezvoltarea proiectelor de infrastructură energetică, reglementează aspectele ce țin de mecanismul de guvernanță energetică și a schimbărilor climatice.

Modificările completează legislația cu prevederi ce stabilesc modul de organizare a procesului de autorizare pentru proiectele Comunității Energetice, descriu etapele procesului de autorizare, autoritățile implicate și gestionarea costurilor de investiții pentru implementarea proiectelor.

Inițiativa legislativă mai prevede includerea satelor Lipoveni și Topala din raionul Cimișlia în lista localităților în care vor fi desfășurate lucrări de utilitate publică de interes național pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești. Aceste lucrări sunt prevăzute în studiul de fezabilitate în vederea implementării Planului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.

Potrivit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Vasile Grădinaru, aceste document creează premise pentru integrarea energetică a R. Moldova în sistemul european și obținerea de finanțare de la UE pentru obiecte de infrastructură energetică de importanță strategică, după ce am fost obligați să fim legați „de un singur fir electric”: „Ne vom debarasa definitiv de dependența energetică față de Federația Rusă”.

Deputatul comunist Oleg Reidman a criticat inițiativa Ministerului Energiei, afirmând, printre altele, că R. Moldova nu va fi capabilă să producă energie electrică pentru a-și asigura consumul și „va depinde” oricum de furnizori din afară.

Proiectul urmează a fi examinat de Parlament în lectura a doua.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md