DEZVĂLUIRE // Misiunile diplomatice de la Kiev urmau să fie evacuate la Chișinău


Personalul misiunilor diplomatice din Ucraina nu se mai simte în siguranță încă din iarna anului curent, când s-au tras primele focuri de armă în Kiev. Ambasadele și-au făcut chiar și planuri de evacuare în cazul în care situația avea să escaladeze, iar Chișinăul trebuia să fie orașul-gazdă pentru majoritatea diplomaților evacuați din Ucraina. Despre frica care domină la Kiev a vorbit ambasadorul R. Moldova în Ucraina, Ion Stăvilă, într-un interviu acordat pentru postul de televiziune „Prime”.
„Am avut și eu acest sentiment de frică, mai ales în momentul când au început să împuște. Unele misiuni diplomatice chiar aveau niște planuri de evacuare. Potrivit acestor planuri, despre care mi-au povestit colegii mei ambasadori străini, evacuarea personalului urma să aibă loc la Chișinău. Este normal ca într-o situație de conflict să te gândești și la niște evoluții mai proaste”, a spus Ion Stăvilă.
Ambasadorul s-a referit și la activitatea noului președinte ucrainean Petro Poroșenko, pe care îl cunoaște bine din perioada în care acesta deținea funcția de ministru al Afacerilor Externe. „Societatea ucraineană își pune mari speranțe în noul președinte care este un om cunoscut. De altfel, are și niște rădăcini moldovenești. Vorbește și limba noastră. Vorbește bine, într-o română curată. Noi sprijinim noile autorități ucrainene”, a punctat diplomatul moldovean.
Ion Stăvilă a mai spus că tot mai mulți moldoveni stabiliți în Ucraina se adresează în ultima perioadă la Oficiul Consular al Ambasadei R. Moldova pentru a-și perfecta pașapoarte biometrice și a beneficia de dreptul de a călători fără vize în Europa. Potrivit diplomatului, în Ucraina sunt peste 30 de mii de moldoveni.















































































