Dezinformarea rusească lovește Moldova: Maia Sandu vizată de acuzații false de corupție și represiune


Rețeaua rusă de dezinformare Matrioșka a demarat o campanie de amploare îndreptată pentru prima oară împotriva Republicii Moldova. Pe platformele sociale X și Bluesky circulă videoclipuri care imită identitatea unor instituții media internaționale sau universități, sugerând că președinta actuală a țării, Maia Sandu, a câștigat alegerile prin campanii de propagandă, iar acum desfășoară o represiune asupra oponenților săi, relatează site-ul de investigații The Insider, citând Proiectul Bot Blocker (antibot4navalny).
Unul dintre aceste videoclipuri false a fost atribuit serviciului de stat francez VIGINUM, care combate dezinformarea. Videoclipul este distribuit pe X cu mesajul „VIGINUM a pregătit un studiu pe mai multe niveluri al fenomenului de propagandă în favoarea Maiei Sandu pe TikTok”. Se afirmă că ar fi cheltuit 1 milion de dolari zilnic pentru producerea și distribuirea unor videoclipuri dezinformatoare care sprijină pe Maia Sandu.
"Interesant este că fostul candidat de extremă dreapta la președinția României, Călin Georgescu, a fost acuzat că manipula opinia publică prin TikTok cu ajutorul Rusiei. In urma acestor acuzații, rezultatele primului tur, în care Georgescu a ieșit învingător, au fost anulate, iar el nu a fost admis la noile alegeri", notează The Insider.
Într-un alt videoclip în limba franceză, prezentat ca discurs al unui profesor universitar francez, Maia Sandu este învinuită de represiune politică în urma arestării guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Ea a fost reținută sub acuzația de cumpărare de voturi și finanțare ilegală a partidului pro-Kremlin Șor. După ce a fost reținută, Guțul a apelat la Vladimir Putin să facă presiuni asupra autorităților moldovene pentru eliberarea sa, menționează The Insider.
„Un profesor francez susține că Maia Sandu este implicată în corupție și că controlează parlamentul moldovean corupt”, se spune în textul asociat videoclipului.
Videoclipurile o menționează și pe Veronica Dragalin, fostă șefă a Procuraturii Anticorupție din Moldova, care a demisionat la cerere în februarie anul acesta. Conform videoclipului fals, Dragalin ar fi promis să trimită 300 de instituții media europene dovezi că Sandu a luat mită și a câștigat alegerile prezidențiale prin fraudă. Dragalin nu a comentat aceste afirmații. Ea și-a părăsit funcția fiindcă s-a opus proiectului de lege ce viza fuziunea Parchetului Anticorupție cu Parchetul pentru Crimă Organizată, considerând că reprezintă o „amenințare la adresa justiției”. Dragalin apare și pe o copertă falsă distribuția de rețeaua Matrioșka.
Pe lângă acuzațiile de corupție și presiune asupra adversarilor, videoclipurile cu „profesori universitari” folosesc obișnuitele narațiuni de propagandă kremliniste. Acestea afirmă, de exemplu, că Maia Sandu face parte din comunitatea LGBT și că sub conducerea sa valorile „netradiționale” din Moldova le vor înlocui inevitabil pe cele „tradiționale”.
Un alt videoclip susține că Maia Sandu ar intenționa să urmeze exemplul Ucrainei pentru a obține controlul asupra Bisericii Ortodoxe. Aceasta ar include subordonarea eparhiei Chișinăului a Bisericii Ortodoxe Ruse Bisericii Ortodoxe Române. Conform autorilor, acesta va fi un pas spre unirea finală a Republicii Moldova cu România. Campania Matrioșka a lansat până acum 10 videoclipuri diferite: patru dintre ele sunt mascatent ca și conținut al unor instituții media cunoscute, iar restul ca discursuri ale unor profesori universitari și o copertă falsă.
Proiectul Bot Blocker a specificat pentru The Insider că anterior a reușit să identifice doar un videoclip fals despre Moldova, distribuit de Matrioșka în iunie 2024. Acest videoclip, în limba română, era prezentat ca o reclamă socială online care spur încuraja toleranța față de persoanele cu dizabilități și comunitatea LGBT. Organizatorii campaniei intenționau să sperie publicul și să-l întoarcă împotriva valorilor „europene”.
Ultimele alegeri prezidențiale, încheiate în noiembrie 2024, au fost câștigate de Maia Sandu, dar nu fără provocări multiple. Următoarele alegeri parlamentare sunt programate pentru septembrie 2025. În decembrie 2024, Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate din Moldova, a avertizat că Rusia ar putea căuta să le influențeze. „Strategia lor a fost, este și va fi în 2025 să infiltreze în domeniul politic persoane și organizații legate sau aflate sub influența Federației Ruse, inclusiv dintre cele protejate de aceasta, pentru a obține controlul asupra Parlamentului și, ulterior, asupra altor instituții ale țării”, a declarat Musteață, conform The Insider.











































































