Dezinformare: „ Agricultorii moldoveni sunt conduși intenționat spre faliment. Nu există piață de desfacere, nu există ajutor din partea statului sub formă de subvenții"
Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a apărut la postul public GRT la sfârșitul săptămânii trecute și a acuzat autoritățile moldovenești de lipsă de susținere pentru fermieri.
„Există o falimentare intenționată a agricultorilor noștri, a fermierilor noștri, așa încât ei, din disperare, să ne vândă pământurile, să le înstrăineze. Și nu există nicio piață de desfacere și niciun ajutor din partea statului și nicio subvenție”, a declarat Guțul.
În general, retorica Evgheniei Guțul din cadrul emisiunii a fost legată de critici la adresa Chișinăului și de laude la adresa activității sale.
Veridica.md atrage atenția că este vorba de o dezinformare al cărei obiectiv este discreditarea autorităților Republicii Moldova înaintea alegerilor prezidențiale și discreditarea integrării europene înaintea referendumului. Promovare pe fondul problemelor fermierilor afectați de secetă în ultimii ani.
DE CE NARAȚIUNEA ESTE FALSĂ
În ultimii doi ani, autoritățile moldovenești au acordat mai multe tipuri de asistență pentru agricultori. Primul dintre acestea este rambursarea accizei la motorină.
Un alt ajutor a fost distribuit datorită sprijinului autorităților române - 4 000 de tone de motorină, care au venit ca ajutor umanitar. Alte 50 de milioane de lei au fost alocate agricultorilor, ale căror câmpuri de porumb au avut de suferit din cauza secetei. În acest an, autoritățile moldovenești au deschis timp de două luni posibilitatea acordării creditelor urgente garantate de stat. Acest lucru a permis fermierilor să primească repede bani în timpul lucrărilor de însămânțare de primăvară.
Una dintre cele mai recente decizii ale Guvernului a fost alocarea a 100 de milioane de lei pentru compensarea parțială a pierderilor cauzate de secetă și grindină. Banii vor merge către fermele unde au fost afectate culturile de porumb și grâu.
Afirmația lui Guțul că autoritățile moldovenești nu subvenționează agricultorii este, de asemenea, falsă. Astfel, pentru 2024, bugetul Fondului pentru Dezvoltarea Agriculturii și Industriei Alimentare se ridică la 1,6 miliarde de lei. Banii sunt alocați pentru diverse programe, pentru susținerea agricultorilor.
„Nu este prima dată când partidele pro-Kremlin folosesc subiectul problemelor din agricultură pentru a discredita parcursul european de dezvoltare al Republicii Moldova. În acest scop, ei folosesc narațiuni false conform cărora Europa nu are nevoie de produsele moldovenești, că piața strategică pentru Republica Moldova este Rusia. Recent, astfel de dezbateri s-au intensificat și mai mult. Ilan Șor, oligarhul fugar condamnat la 15 ani de închisoare și care se ascunde în Rusia, vorbește despre înțelegeri cu autoritățile ruse pentru ridicarea interdicției de a importa produse din fructe și legume în această țară, iar acest lucru este prezentat ca o salvare pentru agrarienii locali. De asemenea, subiectul asistenței pentru fermieri este și mai de actualitate acum, din cauza nemulțumirii agricultorilor față de măsurile luate de autorități pentru sprijinirea celor afectați de secetă. De acest lucru încearcă să se folosească echipa lui Șor. Toate acestea se întâmplă în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-european care va avea loc în Moldova pe 20 octombrie anul curent”, notează veridica.md.
Adevărul despre cum s-a format România Mare după o participare dezastruoasă la război: salvată de eroism, noroc și o femeie providențială
VIDEO // Momentul în care militarii din R. Moldova au defilat la Parada Militară de la București, dedicată Zilei Naționale a României
VIDEO // Felicitări de la Chișinău în pași de dans pentru România, de 1 decembrie: „Baletul Național JOC ureaza tuturor românilor unire, pace și mândrie față de valorile care ne unesc”