DEZAVANTAJ // Creditul oferit de ruși, un CAL TROIAN pentru R. Moldova. Expert economic: „Profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova”
Împrumutul oferit de către Federația Rusă Republicii Moldova nu trebuie aprobat în forma semnată, atenționează expertul economic Dumitru Budianschi.
Economistul a analizat Acordul semnat la Moscova privind împrumutul de 200 de milioane de euro de către Ambasadorul Andrei Neguță și spune că acesta „este total în dezavantajul Republicii Moldova, mai exact chiar dăunător pentru Republica Moldova”.
Deși Moscova împrumută banii, tot ea va decide ce proiecte și cine le va implementa în R. Moldova: „Adică banii sunt plătiți de cetățenii R. Moldova, dar profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova”.
Acordul arată că Federația Rusă acordă un credit pentru suport bugetar, însă noțiunea de bază la care trebuie de atras atenția este „proiecte comune”.
„Acest termen înseamnă că decizia asupra căror proiecte vor fi implementate va aparține ambelor părți. Aceasta de fapt înseamnă - înainte de a transfera banii, Federația Rusă și R. Moldova vor aproba o listă de proiecte. Consecințele acestei prevederi sunt cele mai periculoase și cu riscuri enorme pentru Republica Moldova. Cu mare probabilitate se poate întâmpla să fie implementate proiecte de care în realitate R. Moldova nici nu are nevoie, dar are nevoie Federația Rusă și/sau companiile afiliate unor interese de grup”, explică Dumitru Budianschi pe Facebook.
Și prevederea de la punctul 2 din Art. 7 merită „o atenție deosebită”, spune expertul, deoarece se referă la consolidarea tuturor datoriilor părții moldovenești.
„Această prevedere, fără publicarea situației la zi cu toate obligațiile active ale R. Moldova, este una destul de riscantă. Astfel de obligații nu pot fi acceptate fără alăturarea expresă a listei obligațiilor existente. Totodată, stipularea privind invitarea companiilor rusești (art. 3 p. 3) în realizarea contractelor, chiar dacă ea conține prevederea tratamentului egal, în realitate va conduce la implicarea companiilor agreate politic de ambele părți. Adică banii sunt plătiți de cetățenii R. Moldova, dar profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova”, concluzionează expertul economic.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”