„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”
Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.
Situația din Londra, dar și din toată țara, au fost calificate de către oficiali europeni drept „dezastru democratic”.
„Mi-a fost refuzat dreptul de a vota, în pofida faptului că sunt un cetățean UE înregistrat. La secția de votare, soțul meu britanic a primit buletinul, iar mie pur și simplu mi-au spus – votează în țara ta”, a spus o femeie revoltată.
O profesoară din Danemarca, Emma Zürcher, care predă la University College London, a fost oprită să voteze pe motiv că nu ar fi fost inclusă în liste, asta chiar dacă a discutat din timp subiectul cu oficiali electorali de pe circumscripția sa.
„Locuiesc în Marea Britanie de șase ani, am plătit taxe, am făcut voluntariat, i-am învățat pe copiii voștri, dar nu am putut să votez pentru că ei nu mi-au trimis formularul de cetățean UE pe care trebuie să-l completez”, s-a plâns Emma Zürcher.
O situație similară a fost și la Leeds, unde o femeie din Polonia nu a putut vota pentru că autoritățile locale nu au primit scrisoarea ei pentru înregistrare, asta chiar dacă a fost trimisă cu o lună în urmă.
Miguel Gomez, un instalator din Cranfield, a spus că se simte frustrat și supărat de un astfel de tratament într-o țară pe care o numea casă.
Unii au plătit bani grei ca să ajungă la secțiile de votare și, în final, au fost împiedicați să-și exercite dreptul.
Tratamentul discriminatoriu față de cetățeni europeni a ajuns în atenția politicienilor din UE. Deputatul olandez Sjoerd Sjoerdsma a calificat această situație drept inacceptabilă, iar parlamentarul german Niema Movassat afirmă că este ceva de neînțeles.
Un oficial de la Comisia Electorală de la Londra a declarat că autoritățile înțeleg frustrarea unor cetățeni din alte țări UE, rezidenți ai Marii Britanii, care au descoperit că nu pot să-și exercite dreptul la vot. Cu toate acestea, ține de responsabilitatea Guvernului să întreprindă măsurile necesare ca procesul de înregistrare pentru vot să fie mai simplu pe viitor.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2