Deține SIS informații cu privire la implicarea serviciilor SECRETE ale Rusiei în scrutinul prezidențial din R. Moldova? Răspuns OFICIAL
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) „întreprinde întreg complexul de măsuri informative și contrainformative pentru protejarea securității naționale, a societății și a cetățeanului”. Totodată, SIS „nu se implică în dezbateri cu caracter politic și electoral, fiind echidistant în raport cu toți actorii din spațiul public”.
Acesta este răspunsul oferit de SIS la solicitarea Ziarului NAȚIONAL de a comenta declarațiile făcute anterior de analistul politic Petru Bogatu, potrivit cărora SIS ar fi prezentat instituțiilor abilitate „probe care atestă implicarea serviciilor secrete ale Rusiei în măsluirea votului din zona găgăuză şi aducerea organizată la urne a mii de transnistreni”. Iar directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a solicitat SIS să investigheze cazul alegătorilor din regiunea transnistreană, care ar fi fost aduși forțat și plătiți să voteze pentru un anumit candidat.
„Serviciul nu se implică în dezbateri cu caracter politic și electoral, fiind echidistant în raport cu toți actorii din spațiul public. Constituția Republicii Moldova garantează oricărui cetăţean libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil”, se mai arată în răspunsul oficial al SIS remis redacției noastre.
Menționăm că rezultatele alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie curent nu au fost încă validate de Curtea Constituțională. Instanța de judecată a respins solicitarea candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, de a investiga, între altele, cazurile de transportare organizată a transnistrenilor la urne și mituirea acestora pentru a-l vota pe contracandidatul ei, socialistul Igor Dodon.
Și cetățenii din diasporă au atacat Guvernul și Comisia Electorală Centrală în judecată pentru că le-a fost îngrădit dreptul la vot, în condițiile în care nu și-au putut exprima opțiunea, după ce numărul buletinelor de vot s-a epuizat cu ore bune înaintea închiderii secțiilor electorale de peste hotare. Judecătoria Centru a respins această cerere, iar avocații diasporei au anunțat că vor face recurs la Curtea de Apel.
Curtea Constituțională va da un verdict în privința rezultatelor scrutinului prezidențial abia după dictarea unei soluții irevocabile la cererea cetățenilor din diasporă. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, alegerile prezidențiale au fost câștigate de Igor Dodon, cu un avans de 67 de mii de voturi.
DECIS // Încălcările pentru care șoferii nu vor fi penalizați, ci doar avertizați: Legea, votată în lectură finală
Adrian Dupu, îndemn pentru alegătorii români: „Votați listele Partidului National Liberal, partidul care va da viitorul premier al României, Ilie Bolojan!”
Forma electronică a mandatului, legalizată: Serviciile juridice vor putea fi accesate de la distanță, iar Ziua avocatului va fi marcată în fiecare an pe 9 septembrie