VOTAT // Socialistul Mudreac a rămas FĂRĂ imunitate parlamentară: Contracte FICTIVE de împrumut în valoare de circa 8,4 MILIOANE de lei. Mudreac: „Care este problema?”
Deputatul socialist Radu Mudreac și soția acestuia, Maia, au încheiat fictiv 26 de contracte de împrumut, în perioada anilor 2011 - 2015, în sumă totală de circa 8,4 milioane de lei, bani pe care nu i-au întors niciodată. Firma acestora, SRL „Gardiani”, a construit în acea perioadă și cu acei bani împrumutați o clădire în preajma Pieței Centrale
eputatul Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor, Radu Mudreac, a rămas fără imunitate parlamentară și poate fi percheziționat, anchetat și reținut pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Solicitarea procurorului general interimar a fost votată de 56 de deputați.
Socialistul Vlad Batrîncea a amenințat actuala guvernare „destabilizarea situației politice” și cu „proteste de Paște”.
UPDATE // Amendamentul deputatului socialist Adrian Lebedinschi care a propus neacordarea permisiunii pentru reținerea lui Mudreac a fost votat de 30 de deputați, fiind astfel respins.
Înainte ca deputații să voteze solicitarea Procuraturii Generale de a-i retrage imunitatea parlamentar lui Radu Mudreac, colegii acestuia de fracțiune au ieșit la tribună și au strigat „Rușine!”.
UPDATE // Deputatul socialist Corneliu Furculiță a acuzat guvernarea că ar acționa „în stil plahotniucist, în Joia Mare”, deși colegul său, Radu Mudreac, nu ar fi prejudiciat bugetul de stat.
Furculiță a ținut să precizeze la tribuna Parlamentului că Mudreac își sărbătorește ziua de naștere pe 1 mai și are intervenții chirurgicale la inimă.
UPDATE // Socialistul Vlad Batrîncea a propus ca deputații să-și dea acordul doar pentru percheziționarea și trimiterea în judecată a lui Mudreac, fără arestarea acestuia.
Acesta a dat asigurări că deputatul Mudreac va rămâne în R. Moldova, va participa la acțiunile de urmărire penală pentru a-și apăra „bunul nume”.
UPDATE // Deputatul Radu Mudreac se ținea de inimă și a ieșit din sală înainte ca deputații să se expună asupra solicitării de a-i ridica imunitatea.
„Are programată a treia operație la inimă. Dacă se întâmplă ceva, veți răspunde”, a strigat socialistul Vlad Batrîncea.
Mudreac a fost preluat de o ambulanță și a fost transportat la spital.
UPDATE // Deputatul socialist Radu Mudreac, bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, confirmă împrumuturile respective, dar spune că în 2011 a apelat „la cunoștințe, la rude” ca să „investească” și să „creeze locuri de muncă”.
„Este vreo plângere de la cineva? Nu! Este vreun prejudiciu adus statului? Nu! Anual se plătesc impozite de un milion de lei? Da! Atunci care este problema?”, a întrebat Mudreac înainte ca deputații să voteze ridicarea sau nu a imunității sale parlamentare.
El crede că acest dosar a fost pornit pentru „a-i închide gura”.
„Cu părere de bine, cu părere de rău, sunt membru al Comisiei de anchetă cu carierele. Mesaje îmi vin: ori închizi gura, ori pleci din Comisie. Cum se întâmplă așa că marți eu ridic întrebarea cu 55 de dosare penale în decurs de 10 ani și niciunul nu e trimis în instanță. Cum se întâmplă așa că prejudiciul adus carierei Micăuți cu 600 de milioane, dar la inițiativa procurorului știți cu cât se reduce? La 103 milioane. Cine stă în spate, a cui carieră? Nichiforciuc și Andronachi. Pe 19 ridic întrebarea și pe 20 se pornește dosar penal. Trebuia să închid gura? Nu. E coincidență? Nu știu!”, a declarat Radu Mudreac.
UPDATE // Răspunzând la întrebările deputaților, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că banii din contractele respective nu au fost returnați niciodată și procurorii presupun că este vorba despre bani iliciți obținuți de Mudreac, cărora li s-a oferit un caracter legal prin acele contracte încheiate fictiv.
UPDATE // În apărarea lui Radu Mudreac au sărit deputații Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor, spunând că e vorba de acte „din 2011”, când acesta nu era deputat, dar și deputații Partidului „Șor”, care au acuzat procuratura că ar face „teatru, farsă, joc” și au anunțat că nu vor participa la votul privind ridicarea imunității parlamentare a socialistului.
CITIȚI și Prima DECLARAȚIE făcută de socialistul Radu Mudreac, după ce procurorul general interimar a solicitat ridicarea IMUNITĂȚII parlamentare. Părea SPERIAT că poate ajunge după gratii: „Nu am idee despre ce e vorba, cred că este o GREȘEALĂ”
Deputatul socialist Radu Mudreac este cercetat penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, după ce ar fi aplicat, începând cu anul 2011, o schemă de legalizare a unor sume mari de bani pe care le-ar fi dobândit ilegal.
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în Parlament ridicarea imunității deputatului socialist, pentru ca acesta să poată fi percheziționat, investigat și reținut.
Șeful Procuraturii Generale a declarat, de la tribuna Parlamentului, că actualul deputat socialist Radu Mudreac a încheiat, în anii 2011 și 2015, în calitate de director al SRL „Gardiani”, nouă contracte de împrumut fictive cu persoane fizice care depășeau suma de circa 3,6 milioane de lei.
Totodată, în perioada anilor 2014 - 2015, soția socialistului, Maia Mudreac, a încheiat, în calitate de administrator al aceluiași SRL, alte 17 contracte de împrumut fictive în sumă de aproape 4,8 milioane de lei.
Banii respectivi au fost investiți în construcția unei clădiri pe strada Tighina 46, în preajma Pieței Centrale din centrul capitalei.
Potrivit procurorului general interimar, o parte dintre persoanele care figurează în acele contracte au recunoscut în fața procurorilor că nu au semnat niciodată asemenea contracte de împrumut, iar în cazul altor persoane, acestea nici nu se aflau pe teritoriul R. Moldova la momentul indicat în actele respective. Mai mult, persoanele respective nici nu aveau venituri de 400 000 - 500 00 de lei ca să ofere împrumuturi firmei actualului deputat socialist.
Dumitru Robu a mai declarat în Parlament că, în prezent, deputatul respectiv și complicii socialiștilor din Procuratură ar încerca să „nimicească probele” care îl incriminează pe Mudreac.
Menționăm că Radu Mudreac este medic veterinar de profesie și l-a avut subaltern pe Alexandru Dodon, fratele socialistului Igor Dodon, în perioada anilor 2008 - 2010, când ocupa funcția de director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală. În 2014, a ajuns deputat în Parlamentul pe listele socialiștilor și l-a angajat pe același Alexandru Dodon în calitate de asistent al său la Parlament.
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale
Fost șef al diplomației de la Chișinău: Declarația lui Patrușev, conform căreia R. Moldova „ar putea înceta să existe”, lipsă de respect față de statul nostru și strategie de a destabiliza republica