DETALII despre contractul semnat de Guvern și Frontiera Resources International, privind EXPLORAREA zăcămintelor de petrol și gaze
Premierul Pavel Filip şi directorul executiv al companiei „Frontera Resources International” din SUA, Steve Nicandros, au semnat la finele săptămânii trecute un acord de colaborare privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul țării. Ulterior, în presă au apărut informații precum că Guvernul a concesionat 40% la sută din teritoriul R. Moldova, pe un termen de 50 de ani, unei firme care are în calitate de fondatori companii din off-shore.
Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a oferit detalii despre acest contract și dă asigurări că această companie a fost desemnată câștigătoare în condiții de maximă transparență.
„Contractul cu Frontiera Resources International LLC, privind explorarea, cu ulterioara lor exploatare, a zăcămintelor de petrol și gaze din R. Moldova, într-un proces pe cât se poate de transparent și participativ. Am văzut că au apărut speculații și articole de presă de tot felul, inclusiv unele cu incidențe elucubrante”, a scris Munteanu pe o rețea de socializare.
Potrivit acestuia, de la independență încoace toate Guvernele au știut că sovieticii au făcut în anii 50-60 prospecțiuni pentru gaze și petrol în sudul țării și au descoperit zăcăminte (suficiente) de astfel de hidrocarburi, doar că din considerente politice, atunci și acum, după independentă, aceste hidrocarburi nu au fost cercetate suplimentar și eventual exploatate.
„Nu s-a făcut asta pentru ca R. Moldova să rămână dependentă de gazele rusești și petrolul de import. Actualul Guvern a avut determinarea să rupă acest nod gordian, deschizând calea R. Moldova către o latură a independenței reale, cea energetică. Concursul s-a desfășurat în condiții de maximă transparență, iar dovadă este faptul că pentru prima dată la astfel de proceduri, anunțul privind desfășurarea concursului a fost publicat nu doar pe paginile: AGRM, Agenția Proprietăților Publice, Monitorul Oficial, dar și în surse internaționale, precum ziarul The Economist. Acest lucru garantează caracterul public al acestui concurs și faptul că oricine a dorit, a putut să participe la acest exercițiu”, a subliniat ministrul Mediului.
Sursa citată a mai adăugat că la concurs au participat două companii din SUA, iar câștigătoare a fost desemnată „Frontiera Resources International”, pentru că întrunea toate condițiile necesare unei companii, capabile să desfășoare o astfel de activitate. „Speculații de genul că firma americană, nu este chiar americană, având fondatori niște companii off-shore, sunt demantelate de prezența la ședința de final a dl James Pettit, ambasador al SUA în R.Moldova, care ne-a asigurat că această companie este una reputată în SUA”.
Acesta s-a referit și „speculațiile privind investițiile pe care este obligată” să le facă compania din SUA.
„Unii „analiști” se întrebă de ce compania spune în comunicatul său de presă că va investi doar 6 mln. de dolari, iar Guvernul vorbește de aceeași sumă plus alte 50-100 mln de dolari. Vreau să explic distinșilor „experți” că legislația R. Moldova face deosebire între etapa explorărilor miniere și etapa exploatărilor miniere. Prima etapă înseamnă cercetări în vederea depistării hidrocarburilor, iar etapa a doua înseamnă extragerea propriu zisă. La această etapă compania americană a primit dreptul pentru cercetare, unde va investi 6 mln de dolari, iar după 5 ani, în eventualitatea depistării de rezerve suficiente de hidrocarburi, Guvernul va constitui aceste rezerve în zăcământ (conform codului subsolului) și le va transmite (într-un alt exercițiu juridic, cu un alt contract, unde se va negocia redevența la exploatare) spre exploatare. Iar la etapa de exploatare, compania va construi sonde și alte instalații, pentru care se estimează că va cheltui între 50 și 100 mln dolari”, a punctat Munteanu.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2