22:22:10 23.12.2024
Stiri

Detalii despre cadrul de negocieri privind aderarea R. Moldova la UE: Capitolele problematice care vor necesita cele mai mari eforturi și cum va fi implementat acquis-ul comunitar în regiunea transnistreană. „Începem și închidem cu Clusterul 1”

Actualitate 25.06.2024 14:58 Vizualizări1830 Autor: Ziarul National
Detalii despre cadrul de negocieri privind aderarea R. Moldova la UE: Capitolele problematice care vor necesita cele mai mari eforturi și cum va fi implementat acquis-ul comunitar în regiunea transnistreană. „Începem și închidem cu Clusterul 1”

„Clusterul 1: Valori fundamentale”, care include reforma justiției, securitatea, achizițiile publice, statisticile și controlul financiar, va fi cel mai dificil de ajustat la acquis-ul comunitar, iar împreună cu toate capitolele ce țin de economie, agricultură și mediul înconjurător ar putea dura cel mai mult în procesul de negocieri privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, susține vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Negociatorul-șef al R. Moldova în procesul de negocieri, startul cărora va fi dat astăzi, de la ora 18.00, la Luxemburg, a dat asigurări că autoritățile vor depune toate eforturile ca statul nostru să valorifice pe deplin acest „moment istoric” și această „șansă unică” pentru R. Moldova.

„Ritmul negocierilor depinde în mare parte de noi, iar o importanță deosebită o va avea Clusterul 1, care ține de valori fundamentale. Începem și închidem negocierile cu clusterul nr.1 și anume cu reformele ce țin de sectorul justiției, securitatea, achizițiile publice și controlul financiar. (...) Aici urmează să arătăm nu doar un progres la nivelul alinierii legislației, dar și la implementarea acquis-ului. Dvs. vedeți clar, în ultimii ani, că reforma justiției este un proces foarte complex. Este rolul nostru să arătăm că avem instituții democratice stabile, puternice și independente și, în același timp, trebuie să arătăm că și economia noastră este la fel de pregătită și competitivă ca să facă față acelor forțe de competiție atât pe piața europeană, cât și pe plan internațional. Deci, Clusterul nr.1, toate capitolele ce țin de economie și aș putea să mai menționez capitolele ce țin de agricultură și mediul înconjurător. Acestea sunt capitole care probabil vor dura mai mult decât altele”, a declarat vicepremierul Gherasimov într-o conferință de presă susținută astăzi la Luxemburg, înaintea primei Conferințe Interguvernamentale R. Moldova - UE, în cadrul căreia vor fi lansate oficial negocierile de aderare a statului nostru la UE.

Screening-ul bilateral ar putea dura în total de la 12 la 18 luni, având în vedere experiența similară a altor state, iar negocierile care vizează Clusterul 1, compus din cinci capitole, vor fi deschise la începutul anului 2025.

„În momentul în care noi finalizăm etapa de screening bilateral pentru Clusterul 1, urmează întocmirea unor rapoarte de evaluare și, în baza lor, următoarea etapă va fi cea de deschidere a negocierilor pentru Clusterul 1: Valori fundamentale. În cadrul procesului de screening bilateral, exact cum am făcut și pe parcursul screening-ului explicativ, urmează ca echipe din cadrul Guvernului să ne deplasăm la Bruxelles pentru a prezenta poziția noastră de țară pe fiecare capitol de politici. (...) Vom discuta la ce etapă ne aflăm vizavi de acquis-ul comunitar, care sunt planurile Guvernului R. Moldova pentru a transpune și implementa acquis-ul comunitar și urmează să identificăm domeniile și sectoarele unde vom solicita anumite perioade tranzitorii”, a detaliat oficialul de la Chișinău.

Potrivit vicepremierului pentru Integrare Europeană, „obiectivul negocierilor de bază al R. Moldova este să devenim stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că ne asumăm atât beneficiile, cât și obligațiile care derivă din acest statut”.

„Totodată, urmărim ca negocierile să aducă rezultate care să fie reciproc avantajoase cetățenilor noștri, dar și UE”, a punctat Gherasimov.

Întrebată dacă negocierile de aderare a R. Moldova la UE includ și regiunea transnistreană, negociatorul-șef a amintit că Transnistria este „parte a R. Moldova și acquis-ul este propus pentru adoptare și implementare pe întreg teritoriul R. Moldova”.

„Așa-numitele autorități de la Tiraspol urmează să cunoască, dacă for fi interesate, și să discutăm cum putem să putem implementa acquis-ul comunitar și pe teritoriul regiunii transnistrene. Noi vom face tot posibilul, având în vedere atracția economică a UE pentru regiunea transnistreană. Pe parcursul anului trecut, 70% din exporturile din regiunea transnistreană au mers pe piața europeană. Pe parcursul primelor luni din acest an, avem 80% din exporturile din regiunea transnistreană direcționate către piețele europene. Respectiv, considerăm că există acea atracție economică care ar putea cointeresa și așa-numitele autorități (de la Tiraspol – n.r.) să implementeze acquis-ul comunitar”, a declarat Cristina Gherasimov.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană a ținut să amintească faptul că R. Moldova a reușit, în doar doi ani de zile, să avanseze în parcursul european de la obținerea statutului de țară-candidat până la deschiderea negocierilor de aderare cu UE. De exemplu, Albania a avut nevoie de opt ani pentru același parcurs, a comparat Gherasimov.

Aceeași sursă a punctat că autoritățile R. Moldova nu urmăresc doar „alinierea din punct de vedere tehnic” la acquis-ul comunitar, dar și ca „reformele să fie efectuate în mod real și ireversibil”, precum și de a construi „o economie puternică și competitivă pe plan european și internațional”.

Conferința interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană, de lansare oficială a negocierilor de integrare în UE, va începe marți, 25 iunie, la ora 18.00, la Luxemburg. Aceasta va fi urmată de o conferință de presă, susținută cu reprezentanții președinției în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene și a Comisiei Europene, dar și de premierul Dorin Recean care conduce delegația R. Moldova la reuniune.

Amintim că R. Moldova a depus cerere de aderare la UE pe 3 martie 2022, în iunie 2023 a obținut statutul de țară-candidat la aderare, iar în decembrie același an Consiliul European a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu statul nostru. Autoritățile de la Chișinău își propun ca R. Moldova să adere la UE până în anul 2030.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md