03:26:23 23.01.2025
Stiri

DESTINAŢII pentru vacanţe cu familia şi copiii

Reportaj 18.06.2015 08:00 Vizualizări1869 Autor: Ziarul National
DESTINAŢII pentru vacanţe cu familia şi copiii sursa: one.ro

The ONE îţi propune câteva destinaţii de vacanţă în România care te vor surprinde prin numărul mare de activităţi şi opţiuni de distracţie disponibile pentru întreaga familie.

Vânătoare de enigme în Transilvania

„Codul lui Da Vinci” în satele săseşti din Transilvania? Da, e posibil, dacă te cazezi la Casa cu Zorele din Criţ şi le ceri gazdelor să organizeze o vânătoare de enigme. Jocul se poate desfăşura ca o distracţie pentru o singură familie sau, în cazul în care pleci în vacanţă cu mai multe familii, ca o competiţie între echipe. Enigmele sunt răspândite prin trei sate situate la distanţe de maximum 12 km între ele: Criţ, Meşendorf şi Viscri. Nu vei avea nevoie nici de GPS, nici de Internet, ci doar de ingeniozitate în a dezlega ghicitorile în versuri şi de o bicicletă sau maşină pentru a te deplasa între punctele de pe hartă. La final de zi, Casa cu Zorele, restaurată cu atenţie pentru a păstra caracterul autentic de casă ţărănească transilvăneană, te va aştepta să te odihneşti în sufrageria ce mai are tavanul original cu grinzi lustruite şi tăbli din lemn sau în curtea cu pavaj din piatră de râu bătută în dungă.

De ce le va plăcea copiilor: Vânătoarea de enigme va fi partea distractivă şi competitivă a unei excursii prin satele săseşti, din care n-ar trebui să lipsească o tură cu bicicleta între Criţ şi Meşendorf, vizitarea bisericilor fortificate şi hoinăreli pe dealurile din zonă.

Cu 30 km la oră în Maramureş

Începe cu o tură pe bicicletă pe valea Izei, urcă-te în Mocăniţă la Vişeul de Sus şi insuflă puţină adrenalină în excursia cu un traseu de soft offroad până la Săpânţa sau Sighetu-Marmaţiei. Maramureşul îţi permite să faci toate astea în doar câteva zile împreună cu copii de 10-14 ani. Fanii cycling-ului aleg zona pentru reţeaua sa extinsă de drumuri forestiere şi poteci marcate care oferă o privelişte minunată asupra satelor. Unele dintre cele mai frumoase peisaje le poţi vedea de pe bicicletă pe valea Izei. Schimbă apoi mijlocul de locomoţie şi explorează Valea Vaserului pe ultima cale ferată forestieră activă din Carpaţi. Mocăniţa circulă zilnic între 30 iunie şi 18 septembrie, ba chiar face şi trei călătorii speciale în serile cu lună plină (16 iulie, 13 august şi 10 septembrie). La Săpânţa, pentru a vizita Cimitirul Vesel, sau la Sighetu-Marmaţiei poţi ajunge cu maşinile de teren ale Offroad Adventure, care organizează excursii de o jumătate de zi sau de o zi.

De ce le va plăcea copiilor: Vor putea să se lipească de geam pentru a vedea drumul şerpuitor al trenului cu aburi printre porţiuni înguste de defileu, prin tuneluri scurte şi pe rămăşiţele unui dig, altădată solid.

Birdwatching în Deltă

Delta Dunării este o destinaţie perfectă pentru cei care caută privelişti unice, natură nealterată, pescuit, plaje liniştite şi chiar festivaluri cool. Dar dacă vara aceasta plănuieşti o vacanţă împreună cu cei mici, priveşte Delta ca locul perfect pentru a-i învăţa să observe păsările şi să le înţeleagă comportamentul. Perioada ideală de călătorie ar fi până în septembrie, când începe migraţia de toamnă. Sunt mai mult de 350 de specii în Rezervaţia Biosfera Delta Dunării, care găzduieşte peste 60% din populaţia lumii de cormorani mici, 50% dintre gâştele cu gâtul roşu şi cel mai mare număr de pelicani şi pelicani creţi din Europa. În mai toate satele vei găsi panouri cu informaţii despre speciile ce pot fi văzute în zona respectivă. Şi mai toate familiile de pescari au câte o barcă pe care o poţi închiria pentru a ajunge rapid în stufărişurile pline de păsări. Ca alternativă, tururile organizate, cu cazare pe un hotel plutitor, acoperă un areal larg, de la Pădurea Letea şi Canalul Litcov până la Cap Candura şi Lacul Sireasa.

De ce le va plăcea copiilor: Pentru că vor vedea vulturi cu coadă albă năpustindu-se asupra prăzii sau pentru că vor observa de la distanţă coloniile de pelicani – depinde de copil.

Junior Ranger în Bucovina

Parcul Naţional Călimani fură privirile cu creste de peste 2 000 metri înălţime, păduri întunecoase de brad şi bujori de munte. Este şi unul dintre cele mai bune locuri din Ţară pentru turism ecvestru datorită programelor existente atât pentru călăreţi experimentaţi, cât şi pentru copii şi începători. Centrul Călimani Mountain Ranger organizează, de pildă, cursuri de echitaţie pentru copii de peste 6 ani, dar şi ture de iniţiere pentru cei care au măcar 10 ani şi au trecut printr-o pregătire prealabilă. Cel mai spectaculos traseu este, poate, vizitarea Rezervaţiei 12 Apostoli - grupul de stânci cu forme fantastice, asemănate de unii călători cu megaliţii din Insula Paştelui. Împreună cu instructori care practică echitaţia de când erau şi ei copii, cei mici o iau din loc mergând pe valea unui pârâu şi pe poteci de munte, pentru a ajunge în zona alpină şi în rezervaţie. Pentru o vacanţă mai lungă în Ţara Dornelor, taberele Junior Ranger îmbină activităţile ecvestre cu cele de orientare şi supravieţuire pe munte.

De ce le va plăcea copiilor: Ponei şi cai de rasă, înnoptat în corturi, legenda haiducilor din Călimani (palma lui Pintea, se spune, este încrustată în stâncă la Apa Rece). Mai e nevoie de alte cuvinte magice?

Cu pluta construită de tine pe Olt

Dacă raftingul pe apă cu debit mare şi sectoare rapide ţi se pare prea riscant, există o variantă mai lejeră care are avantajul de a-ţi permite să pleci la drum cu copiii. Programul de family trip în Transilvania iniţiat de Carpathian Nature Tours – businessul unui cuplu german care are de şapte ani şi o pensiune în Măgura (com. Moeciu) – include două zile de navigaţie pe Olt cu o plută construită chiar de participanţi, cu ajutorul unor cunoscători. Traseul vă duce până la Mateiaş, iar de acolo la Hoghiz. Veţi avea timp de picnicuri la prânz, iar noaptea veţi campa pe malul râului. De la Hoghiz, călătoria continuă pe uscat, cu o expediţie la Peştera Liliecilor, un drum până la Castelul Bran şi, spre încântarea copiilor, o excursie la Rezervaţia urşilor de la Zărneşti – un sanctuar de 60 de hectare unde se află acum 58 de urşi bruni salvaţi de la captivitate.

De ce le va plăcea copiilor: Le va da senzaţia că sunt personaje din Aventurile lui Huckleberry Finn.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md