DESTABILIZARE // O nouă organizație, în vizorul Serviciului de Securitate al Ucrainei. Sunt vizați și politicieni de la Chișinău
UPDATE // Grigore Petrenco neagă că ar fi participat la congresul din Odesa și dă asigurări că nu a părăsit ieri teritoriul R. Moldova. „Cred că Serviciul de Securitate a decis să lărgească lista persoanelor non grata din Moldova. Nu mă voi mira dacă în curând voi ajunge și eu în listă. Anume așa sunt fabricate falsurile, în baza cărora se iau anumite decizii”, a comentat Petrenco pe o rețea de socializare.
În Ucraina a fost fondată o organizație cu denumirea „Rada Populară a Basarabiei", care ar avea menirea să apere interesele minorităților naționale din Bugeac (bulgară, găgăuză, rusă, romă, moldovenească și poloneză). Structura a ajuns în atenția Serviciului de Securitate al Ucrainei, care bănuiește că aceasta va pune la cale acțiuni de destabilizare a situației politice pe teritoriul țării.
Primul congres al organizației a avut loc ieri la Odesa, deși inițial era programat să se desfășoare în orașul Tarutino. Despre aceasta se anunță pe site-ul „Radei Populare a Basarabiei", care are un domen înregistrat la Moscova, scrie portalul ucrainean de știri dumskaya.net
La congres au participat în jur de o sută de persoane, printre care și politicieni de la Chișinău, cunoscuți ca susținători înflăcărați ai Rusiei și ai Uniunii Euroasiatice. Este vorba despre liderul partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, fostul deputat comunist, actual membru al partidului „Patria”, Grigore Petrenco, dar și consilierul socialistului Igor Dodon, Vladimir Buharski.
Minoritatea bulgară a fost reprezentată la conferință de către conducătorul aripei tinere a partidului „Ataka”, care optează pentru ieșirea Bulgariei din Uniunea Europeană și NATO și apropierea de Federația Rusă.
Lider al „Radei Populare a Basarabiei" este președintele Uniunii transnistrenilor din Ucraina, Dmitri Zatuliveter, care a declarat că misiunea organizației este ca „Basarabia să obțină statut de autonomie național-culturală".
„Popoarele noastre trebuie să fie reprezentate corespunzător în viața politică și economică a Ucrainei. Comunitatea noastră trebuie să influențeze deciziile care vizează regiunea noastră", a adăugat Zatuliveter.
În programul organizației se regăsește și o amenințare directă: „În cazul în care Ucraina va adera la NATO, Basarabia istorică (Bugeacul) va cere dreptul la autodeterminare”.
Scenariul este aproape similar cu cel desfășurat în Găgăuzia anul trecut, când locuitorii Autonomiei au fost întrebați la referendum dacă își vor dori independența regiunii în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea.
Circa 99% dintre cei care au participat la plebiscit au spus că ar opta pentru independență.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"