Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu // Despre murături, ceapă crudă și cicoare
Salata de varză murată cu ceapă crudă este o combinație perfectă pentru intestine.
Eu puteam să numesc altfel acest articol – „Despre probiotice și prebiotice”, căci anume asta reprezintă murăturile și ceapa crudă, dar am decis să încep pe înțelesul tuturora.
„Probioticile” și „prebioticele” sunt un fel de super-noțiuni, utilizate frecvent în domeniul alimentației sănătoase și al reclamelor produselor alimentare.
Uneori și medicul ne mai recomandă așa ceva și ne trimite la farmacie să cumpărăm capsule scumpe și multicolore.
Dar mai puțini cunosc ce înseamnă și pentru ce sunt bune acestea. Să le luăm pe rând.
Probiotic
Cuvântul provine de la cuvintele grecești „pro” - a susține și „bios” - viață. Deci, e ceva de bine. De fapt, acestea sunt niște bacterii. Bacterii microscopice care locuiesc în intestinul uman și au grijă de sănătate și buna digestie în organism. Pentru că fiecare organism uman conține milioane și milioane de bacterii, fără de care buna funcționare zidezi ar fi imposibilă.
Iată că atunci când noi bombardăm organismul cu medicamente antibiotice, acestea omoară nu doar bacteriile „rele”, dar și bacteriile „bune” din organism. Ca rezultat, apar tot felul de probleme - constipație, indigestie, balonare, inflamații etc.
Odată ucise, aceste bacterii trebuie înlocuite, și cât mai rapid. Pentru asta, farmaciile oferă un șir de substanțe probiotice în formă de pastile, capsule, siropuri, care conțin cele mai importante bacterii necesare. Aceste substanțe nu sunt clasificate ca „medicamente”, ci ca „suplimente alimentare”.
Doar că… ce nu spun medicii de fiecare data este că aceste bacterii pot fi obținute și din mâncare, din produse care au fermentat și care conțin aceste animăluțe miraculoase. Astea sunt iaurtul natural, fără adaosuri de arome, chefirul, laptele acru, murăturile, în special, varza murată. Este important ca murăturile să fie anume din butoi, sau murate la rece, fără pasteurizare termică ulterioară, care, bineînțeles, va distruge aceste bacterii.
Nutriționiștii recomandă ca aceste produse naturalesă fie consumate nu doar atunci când primim antibiotice, ci tot timpul, în scopul de susținere a bioflorei sănătoase din intestin.
Prebiotic
Acestea tot sunt legate de bacteriile „bune” și de intestinul uman, doar că ele sunt, în esență, hrană pentru acele bacterii folositoare. Aceste substanțe au funcția de a hrăni, la propriu, bacteriile din intestine. Pentru a le înmulți.
Prebioticele tot pot fi consumate din produse naturale. Și anume, produsele crude, ce conțin un fel de fibră vegetală – inulina - care nu se mistuie în stomac, însăeste digerată de bacteriile probiotice din intestin.
Inulina se conține în ceapa crudă, usturoi, leurdă, topinambur și în proporții imense în rădăcinile de cicoare. Atât de multă inulină conține cicoarea, încât unii fermieri cultivă doar cicoare și o vând companiilor farmaceutice, pentru a prepara prebiotice în capsule. Rădăcina de cicoare este foarte amară, de aceea se oferă în capsule.
Deci, atunci când medicul ne recomandă preparate probiotice, prebiotice sau antibiotice, noi vom ști că e bine să consumăm, pe lângă cele propuse de medic, și o salatăde varză murată cu ceapă crudă, și un pic de ulei presat la rece, pentru că ne va face numai bine.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"