Descoperirea unui „computer” vechi de 2000 de ani încă îi uimeşte pe oamenii de ştiinţă. Cum funcționează acesta
Un artefact antic numit mecanismul Antikythera, considerat cel mai vechi computer din lume, încă îşi păstrează secretele după mai bine de un secol de la descoperirea sa.
Mecanismul Antikythera este un dispozitiv complex din bronz care datează din secolul al II-lea î.Hr. şi care era folosit pentru a calcula mişcările planetelor, stelelor şi eclipselor.
Dispozitivul a fost găsit în 1901 în epava unei corăbii romane scufundate lângă insula grecească Antikythera. De atunci, oamenii de ştiinţă au încercat să îi descifreze funcţionarea şi scopul, folosind tehnici avansate de scanare şi modelare.
Un nou studiu publicat în revista Scientific Reports a dezvăluit noi detalii despre mecanismul Antikythera, cum ar fi faptul că avea un sistem de afişare cu două feţe, una pentru mişcările solare şi lunare şi una pentru mişcările planetare.
Studiul a arătat şi că mecanismul Antikythera era bazat pe o teorie cosmologică grecească care plasa Pământul în centrul universului şi care era diferită de cea folosită de astronomii babilonieni sau egipteni. Acest lucru sugerează că dispozitivul era o creaţie originală şi nu o copie a altor modele anterioare, potrivit indy100.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România