Deschiderea Biroului de Legătură NATO la Chișinău, din nou AMÂNATĂ? „Situația e de-a dreptul caraghioasă”
Pe 29 noiembrie 2016, premierul Pavel Filip semna, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Acordul privind deschiderea Oficiului de legătură al NATO în R. Moldova. Deși a trecut aproape un an de la acel eveniment, Biroul respectiv așa și nu a fost deschis, după mai multe termene anunțate și amânate de autorități.
Inițial, premierul Pavel Filip a anunțat că Biroul de Legătură NATO va fi deschis până la finele primului trimestru al anului curent, apoi a avansat alt termen – luna aprilie. A urmat încă o amânare – „lunile iunie-iulie” și chiar „luna august”, motivul invocat fiind reparațiile la viitorul sediu al Biroului.
Chiar dacă șefa Biroului de Legătură NATO la Chișinău, Krisitina Baleysite, a sosit încă în primăvară în R. Moldova, o deschidere oficială a acestei structuri așa și nu a avut loc. Surse bine informate au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Biroul de Legătură NATO la Chișinău ar urma să se afle în clădirea „Skytower” din centrul capitalei, unde va închiria câteva încăpreri.
„Chiar zilele trecute am discutat cu Krisitina Baleysite. Formal, oficiul nu e deschis, este o situație de incertitudine. Șeful e aici, dar Biroul nu funcționează. Situația e de-a dreptul caraghioasă. Autoritățile își bat joc și de legislație, și de cutumele diplomatice”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Viorel Cibotaru, co-fondator al Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Moldova, fost ministru al Apărării și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Chiar dacă Biroul va fi deschis, Cibotaru a spus că acesta va avea „o misiune simbolică”, deși alta era ideea, atunci când a început lucrul la acest proiect. Potrivit fostului ministru al Apărării, inițial se discuta ca acest Birou de Legătură NATO să se regăsească în sediul ministerului respectiv și chiar fuseseră desemnați „cei cinci-șase angajați”.
CITIȚI și R. Moldova - NATO: Guvernul de la Chișinău a decis cum va colabora cu Alianța Nord-Atlantică în următorii trei ani
Lucrurile ar fi fost stopate, odată cu învestirea Guvernului Filip, inclusiv prin „blocarea intenționată” a Strategiei de securitate și Strategiei de apărare în Executiv. În ajutorul guvernării ar sări, potrivit lui Cibotaru, președintele Igor Dodon care „joacă la două capete”: „Rusiei îi este în cot de acest Birou de Legătură NATO la Chișinău. Ea avut trei astfel de birouri pe teritoriul său, dar le-a închis după episodul Crimeea”.
Și editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, amintește că, pe 22 iulie 2017, premierul Pavel Filip declara, pentru TVR, că deschiderea Biroului de Legătură NATO a fost amânată, „din motive tehnice” până în luna august.
„Ne aflăm deja în septembrie, iar Biroul nu este deschis oficial. Oricare ar fi motivul adevărat, e un moment jenant pentru actuala guvernare, chiar ridicol, să nu se țină de cuvânt. Mizând pe cuvântul lui Filip, șefa Biroului, Krisitina Baleysite, a sosit deja la Chișinău. E greu de crezut că o cogeamite „țară” nu are capacitatea să repare câteva încăperi, timp de aproape un an, de când Pavel Filip a semnat acordul respectiv cu Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. Se poate presupune că, prin această „amânare” sau deschidere „pe ascuns”, liderul PD, Vlad Plahotniuc îi plătește niște „polițe” lui Dodon”, crede Nicolae Negru.
Ziarul NAȚIONAL a încercat să afle de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene când ar urma să fie deschis, totuși, Biroul de Legătură NATO la Chișinău. Reprezentanții Serviciului de presă de la minister ne-au cerut să expediem o solicitare oficială la care nu am primit, deocamdată, răspuns.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei