„DESANT” de companii românești și germane în R. Moldova, pentru a explora oportunitățile de investiții. Sebastian Metz: „Sunt optimist că stabilitatea politică se va menține și relațiile economice dintre cele trei state vor deveni și mai strânse”
Reprezentanții a numeroase companii din România și Germania, cu activitate în domenii precum siguranță rutieră, energie, distribuție de gaze, consultanță de afaceri, producția de mobilier, IT și consultanță imobiliară, s-au aflat la Chișinău, în perioada 26 - 28 iunie curent.
Scopul delegației de afaceri a fost consolidarea relațiilor economice dintre România, Germania și Republica Moldova prin facilitarea contactelor și a parteneriatelor cu actori economici din republica noastră, având în vedere faptul că R. Moldova are avantajul așezării sale geografice, al acordurilor de liber schimb încheiate și al unei zone libere economice.
Membrii delegației, din care au făcut parte reprezentanți ai AHK România, ai Comitetului German pentru Europa de Est, ai Agenției de Dezvoltare Economică a Republicii Federale Germania – Germany Trade & Invest și nouă companii germane și românești, au avut întâlniri cu premierul Dorin Recean, vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, și cu ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„Guvernul Republicii Moldova creează condiții atractive investitorilor, cu accent pe debirocratizarea și digitalizarea proceselor, oferirea facilităților fiscale, creșterea productivității întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea infrastructurii și logisticii”, le-a spus oaspeților prim-ministrul Dorin Recean.
Totodată, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că statutul de țară candidată la aderarea la UE va oferi R. Moldova în următorii ani o legislație armonizată și o piață favorabilă pentru producția și procesarea produselor agricole, iar acest lucru va crea oportunități de afaceri profitabile în R. Moldova și va da încredere investitorilor că intră pe o piață sigură.
„Dorim să intensificăm relațiile dintre România, Germania și Republica Moldova. Sunt optimist că stabilitatea politică se va menține și relațiile economice dintre cele trei state vor deveni și mai strânse, în spiritul laitmotivului care ne ghidează în acest an: Strengthening Partnerships. Turn challenges into opportunities”, a spus directorul general al AHK România, Sebastian Metz, care a moderat o masă rotundă, la care au participat secretari de stat din Guvernul de la Chișinău, directori ai agențiilor guvernamentale, de investiții, ai Ambasadei Germaniei din Republica Moldova, ai companiilor și asociațiilor germane de cooperare pe diverse domenii.
Agenda delegației a inclus vizite la Universitatea Tehnică a Moldovei și la patru companii germane ce desfășoară activități în R. Moldova.
Vizita la Chișinău reprezintă un preambul al Conferinței de afaceri româno-germane, pe care AHK România o va organiza în zilele de 28 - 29 septembrie la Berlin, în cooperare cu Comitetul German pentru Europa de Est, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Germane (DIHK), al Biroului Federal pentru Relații Externe și al Ministerului Federal pentru Economie și Protecție Climatică.
La conferința din toamnă sunt invitați reprezentanți la nivel înalt din guvernele Germaniei, României și Republicii Moldova, alături de oameni de afaceri. Scopul evenimentului este întărirea legăturilor economice dintre cele trei state, în actualul context geopolitic dificil.
„AHK România deține un mandat oficial pentru intensificarea relațiilor de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania, contribuind astfel la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. În acest context a înființat la 1 ianuarie 2020 un Centru de competență pentru Republica Moldova, la sediul său din București”, notează reprezentanța oficială a economiei germane din România, într-un comunicat de presă remis Ziarului NAȚIONAL.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”