02:54:55 16.01.2025
Stiri

UPDATE // Deputații Ilan Șor și Marina Tauber, rămași din nou FĂRĂ imunitate parlamentară, pe alte două capete de acuzare: Ce rol îi atribuie procurorii deputatei Marina Tauber în „grupul criminal creat și condus de Ilan Șor”

Actualitate 26.05.2022 12:08 Vizualizări3525 Autor: Ziarul National
UPDATE // Deputații Ilan Șor și Marina Tauber, rămași din nou FĂRĂ imunitate parlamentară, pe alte două capete de acuzare: Ce rol îi atribuie procurorii deputatei Marina Tauber în „grupul criminal creat și condus de Ilan Șor”

VOTAT // Deputații Ilan Șor și Marina Tauber au rămas din nou fără imunitate parlamentară, fiind bănuiți în alte două episoade care vizează jaful bancar - spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat

Procurorii au primit joi, 26 mai, acceptul Parlamentului pentru a efectua măsuri procesuale de reţinere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată a deputaților Ilan Șor și Marina Tauber, vizați în dosarul privind frauda bancară.

UPDATE // Și cea de-a doua solicitare privind ridicarea imunității parlamentare pe numele Marinei Tauber a fost acceptată de către deputați.

Spricherul Igor Grosu a ținut să remarce că la ședința de astăzi a Parlamentului a văzut „frăția hoților, tupeu caracteristic bandiților și disperare”.

„Atunci când hoțul are tupeu și este disperat, aruncă mizerie în ventilator”, a afirmat spicherul.








UPDATE // Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că în celălalt episod în care cere ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber, aceasta este bănuită de escrocherie în proporții deosebit de mari, săvârșită în interesul unui grup criminal organizat.

Marina Tauber a declarat că votează personal ridicarea imunității sale și promite să colaboreze cu ancheta, arătându-se sigură că nu poate fi incriminată.

„Sunt gata să fiu reținută și acum, dacă asta va ajuta ca pâinea să fie mai ieftină, ca benzina să fie mai ieftină. Nu mai aveți ce face”, a spus Tauber la tribuna Parlamentului.

În replică, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, a declarat că Tauber a luat credite „de cinci milioane de dolari fără să-și pună măcar ciorapii în gaj”.

Potrivit lui Carp, jaful bancar a fost pregătit din timp, portița pentru furt fiind „deschisă” prin modificarea legislației la propunerea comunistului Oleg Reidman, încă în 2006, când Vlad Plahotniuc era în aceeași „gașcă”.






UPDATE // Decizia de ridicare a imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber a fost votată de 60 de legislatori.

În rezultatul unor atacuri ale Marinei Tauber la adresa procurorului general interimar, Dumitru Robu a spus că „înțelege foarte bine agitația” acesteia: „Atât șeful Dvs., cât și alții au astăzi influență zero asupra Procuraturii”.







UPDATE // Marina Tauber este bănuită că a luat credite de milioane de euro de la BEM în perioada anilor 2013 - 2014, inclusiv sub pretextul procurării unui teren în Ialoveni, și nu le-a mai întors.

Întoarcerea banilor a fost „simulată” și nici proprietățile indicate la momentul luării acestora nu au fost procurate, a explicat procurorul Robu.

Marina Tauber a afirmat, de la tribuna Parlamentului, că „autorul acestei infracțiuni este Vlad Filat”.

„Vladimir Filat îl obliga pe Ilan Șor să facă diferite lucruri. (...) Furtul miliardului a fost realizat datorită acordării garanțiilor de stat, aprobate de reprezentanții PLDM, inclusiv Maia Sandu”, a reluat acuzațiile vechi Marina Tauber, diseminate tot mai des și de socialiști în ultimul timp.

CITIȚI și DOC // Stenograma ședinței de Guvern din noiembrie 2014 prin care au fost date 9,5 miliarde de lei celor trei bănci cu probleme: „Candu și Filip au participat la furtul MILIARDULUI”







UPDATE // Procurorul general interimar, Dumitru Robu, cere ridicarea imunității parlamentare în privința deputatei Marina Tauber, aceasta fiind bănuită că, în perioada anilor 2013 - 2014, era membră a grupării criminale conduse de Ilan Șor și acționa „prin înțelegere” cu acesta. Mai exact, sub „pretextul fals” privind redresarea situației de la Banca de Economii, aceștia au sustras sume de bani în proporții deosebit de mari.

Drept rezultat, Tauber, ca și Șor, și-ar fi „sporit proprietățile pe teritoriul R. Moldova și în străinătate”.






UPDATE // Parlamentarii au aprobat, cu 64 de voturi, și cea de-a doua solicitare din ordinea de zi privind lipsirea de imunitate parlamentară a lui Ilan Șor.

Deputații Partidului „Șor” au sonorizat mai multe nume în ședința de astăzi a Parlamentului, ca fiind implicate în jaful bancar, inclusiv al lui Vlad Filat, Victor Bodiu, Iurie Leancă sau Grigore Gacikevici, „care stă la Moscova și scrie cărți despre copii”.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dat asigurări că toate persoanele care au avut legătură cu această schemă de corupție sunt investigate, iar opt cauze penale, disjunse din dosarul care vizează frauda bancară, inclusiv pe numele lui Gacikevici, au fost expediate în instanța de judecată.

„Toate bunurile obținute pe cale infracțională sunt puse sub sechestru”, a spus Dumitru Robu.







UPDATE // Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului se mai află o solicitare de ridicare a imunității parlamentare pe numele lui Ilan Șor, învinuit pe un alt capăt de acuzate în dosarul fraudei bancare, dar și două solicitări de același fel care o vizează pe colega acestuia, deputata Marina Tauber.

În cel de-al doilea caz, procurorii îi impută lui Șor că, în anii 2012 - 2013, sub „falsul pretext” că vrea să salveze Banca de Economii, a sustras sume mari de bani din această instituție.

„Procuratura deține suficiente probe care demonstrează comiterea de către Ilan Șor a infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie”, a punctat procurorul general interimar, Dumitru Robu, la ședința Parlamentului.







Deputatul Ilan Șor care nu a participat la nicio ședință de Parlament începând cu anul 2019 a fost lipsit astăzi de imunitate parlamentară pentru a 12-a oară, într-o nouă cauză penală care are legătură cu dosarul ce vizează jaful bancar.

Pentru lipsirea de imunitate a lui Șor au votat 65 de deputați, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a oferit detalii despre noua învinuire pe numele lui Ilan Șor.



Potrivit șefului interimar al Procuraturii Generale, Ilan Șor este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal pe care l-a creat.

„Procurorii au acumulat suficiente probe care confirmă bănuiala rezonabilă că, în perioada august 2012 - septembrie 2013, Ilan Șor a creat și coordonat un grup criminal organizat cu scopul sustragerii mijloacelor financiare din sistemul bancar”, a spus Dumitru Robu de la tribuna Parlamentului.

Pentru a-și realiza planurile, a continuat procurorul general interimar, Ilan Șor a preluat controlul asupra Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, ultilizând banii sustrași pentru finanțarea acțiunilor în interesul „grupului criminal condus de Șor și organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc”. De asemenea, Șor colabora cu „grupule criminale conduse de Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi”.

Ulterior, după ce a sustras banii din sistemul bancar, povara financiară pentru întoarcerea acestora a fost pusă pe umerii bugetului public.

Deputata Marina Tauber a solicitat ca Ilan Șor să fie lăsat să țină un discurs în regim online în ședința de astăzi a Parlamentului.

Spicherul Igor Grosu a făcut trimitere la prevederile Regulamentului Parlamentului, care obligă deputații să participe fizic la ședințele în plen și cele ale comisiilor și să anunțe din timp despre motivele absenței.

„Solicitarea procurorului general interimar a fost depusă săptămâna trecută. O săptămână înseamnă timp suficient să cumperi bilet ca să ajungi acasă. (...) Nu putem accepta solicitări exclusiviste pentru unii deputații, că alții ar putea să întrebe de ce unii vin la ședințe, dar alții nu”, a afirmat Igor Grosu.

Un alt deputat al Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, a afirmat în timpul dezbaterilor că autorul schemei privind jaful bancar ar fi fost Vlad Filat, care l-ar fi „amenințat” pe Ilan Șor, determinându-l să-i îndeplinească ordinele, iar executorul - Victor Bodiu.

„Sunt investigate toate personajele care au participat”, a răspuns Dumitru Robu.

Întrebat dacă această cauză penală nu va avea „soarta” celorlalte 11, procurorul general interimar a explicat faptul că legislația împiedică procurorii să trimită dosarul în judecată în lipsa învinuiților.

Dumitru Robu și-a exprimat speranța că, odată cu adoptarea proiectului de lege elaborat de Ministerul Justiției în colaborare cu Procuratura Generală, această situație va fi rezolvată și dosarele vor putea ajunge în instanță, chiar dacă figuranții au fugit peste hotare.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md