Deputatul din R. Moldova care a monitorizat, din partea CSI, alegerile parlamentare în Republica Kârgâză, ANULATE peste două zile, le-a declarat „deschise, libere și competitive”
Alegerile pentru Parlamentul Republicii Kârgâzstan, care au avut loc duminica trecută, au fost „deschise, libere și competitive și s-au desfășurat în conformitate cu legislația națională și normele internaționale”, au stabilit observatorii Adunării Interparlamentare a CSI, printre care s-a numărat și deputatul socialist Gheorghe Para de la Chișinău.
Numai că rezultatele anunțate la Bișkek au fost contestate de opoziție, cetățenii au ieșit în stradă, iar protestele au fost marcate de violențe. Drept urmare, Kârgâzstanul a anulat marţi rezultatele controversate ale alegerilor sale legislative, după o noapte de violenţe post-electorale în capitala Bişkek.
„Potrivit informației oficiale a AIP CSI, observatorii au ajuns la concluzia că alegerile pentru Parlamentul Republicii Kârgâzstan au fost deschise, libere și competitive și s-au desfășurat în conformitate cu legislația națională și normele internaționale”, arată un comunicat de presă al Parlamentului de la Chișinău, care enumeră acțiunile deputatului Para în Kârgâzstan, printre care și depunerea de flori de la „monumentul Victoriei”, dedicat kârgâzilor care au participat la „marele război pentru apărarea patriei”.
La scurt timp după alegeri, însă, manifestanții au luat cu asalt în noaptea de luni spre marţi sediul guvernului, după confruntări cu poliţia care s-au soldat cu un mort şi 686 de răniţi, iar Comisia Electorală a acestei foste republici sovietice din Asia Centrală a anunțat ieri că rezultatele scrutinului „au fost invalidate”.
Contestatarii l-au eliberat din închisoare pe Almazbek Atambaev, fost preşedinte încarcerat de un an şi fost aliat devenit principalul adversar al succesorului său.
Parlamentul l-a ales marţi premier pe politicianul de opoziţie, Sadyr Zhaparov, potrivit agenţiei RIA, citată de Reuters și Agerpres, după demisia fostului prim-ministru în contextul protestelor post-electorale. Însă, conform website-ului local Akipress, puţin timp mai târziu Zhaparov şi alţi politicieni au fost nevoiţi să fugă din hotelul unde se reunise parlamentul, după ce mai multe persoane înarmate cu bâte şi pietre au pătruns în clădire.
Kremlinul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Kârgâzstan, îndemnând toate forţele politice din această fostă republică sovietică la o reglementare în cadrul legii a conflictului dintre opoziţie şi putere.
Baza militară rusă din Kârgâzstan a anunţat la rândul său că şi-a întărit securitatea.
Autorităţile Kârgâzstanului, ţară săracă, au fost slăbite în ultimele luni de o serie de scandaluri politico-financiare.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi