Deputații și judecătorii ar trebui să fie privați de IMUNITATE, iar cei care oferă MITĂ - să fie pedepsiți mult mai dur. Noile propuneri făcute de Veronica Dragalin, pentru a eficientiza lupta împotriva corupției
Unul dintre impedimentele în eficientizarea luptei împotriva corupției în R. Moldova este imunitatea de care se bucură deputații și judecătorii, a recunoscut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Unii deputați și judecători ar fi ajuns demult după gratii, dacă nu ar fi existat procedura de ridicare a imunității.
„Noi nu putem face percheziții la deputați și judecători, fără a merge mai întâi într-un grup larg de oameni, în cadrul căruia să anunțăm intenția de a efectua aceste măsuri. Acest lucru împiedică succesul unei percheziții. Astfel, cei vizați reușesc să distrugă probele. Este un impediment pentru noi în vederea colectărilor de probe în acte de corupție comise de persoanele cu imunitate”, a explicat astăzi Dragalin.
Tot astăzi, șefa Procuraturii Anticorupție a solicitat Legislativului să schimbe legislația în vederea înăspririi amenzilor pentru cei care oferă mită.
„Suma amenzilor pentru infracțiunile de corupție sunt prea mici. De exemplu, acum câteva luni, un agent economic a fost condamnat pentru că a oferit la vamă o mită de 5 000 de euro. Pedeapsa primită de acesta a fost o amendă de 3 750 de euro. Astfel de pedepse nu vor schimba comportamentul celor care sunt dispuși să ofere mită. Trebuie să mărim amenzile de foarte multe ori, să fie un mesaj foarte clar pentru cei care săvârșesc astfel de infracțiuni.
Vă ofer și un alt exemplu. Traficul de influență se pedepsește cu amendă sau închisoare. Din punctul nostru de vedere, cuvântul „sau” trebui de înlocuit „cu”. Și amendă, și închisoare. De obicei, cei condamnați pentru trafic de influență iau câțiva ani de închisoare cu suspendare. Dacă se comportă bine patru ani, atunci nu li se întâmplă nimic, nici nu mai simt efectul pedepsei. Trebuie să schimbăm Codul penal, să avem pedepse mult mai aspre. Doar așa se va schimba comportamentul cetățenilor noștri”, a spus șefa PA în cadrul unei conferințe de presă.
Veronica Dragalin mai propune oferirea unor beneficii pentru cei care cooperează cu ancheta și desfășurarea proceselor de judecată mult mai rapid.
„Trebuie să fie liberate de răspundere persoanele care cooperează cu ancheta. Am venit cu așa propunere, dar nu a fost aprobată. De asemenea, noi am trimis în judecată multe cauze, însă ele durează prea mult. Înțelegem cu toții că există o mare problemă la acest capitol. Una dintre soluții ar fi ca ședințele de judecată să fie consecutive. Nu una azi și alta peste trei luni. Într-o săptămână să fie judecat cazul. Asta oferă publicului claritate asupra cazului și dacă persoana trebuie condamnată sau nu. În același timp, ar fi util să publicăm rechizitoriul în dosare de rezonanțe. Asta se permite în România și ar trebui să se întâmple și la noi”, a conchis Dragalin.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România