Deputații PAS acuză Guvernul că nu ar fi CAPABIL să asigure protecția cetățenilor săi în fața regimului neconstituțional de la Tiraspol: „Dodon comemorează alături de Krasnoselski Ziua Unității Naționale a Rusiei”
Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) critică Guvernul pentru lipsa de atitudine în cazul lui Alexandru Rjavitin, tânărul dispărut de localitatea Pervomaisk din regiunea transnistreană în decembrie 2019.
Alexandru Rjavitin, care era înrolat forțat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, a reușit să evadeze în august 2015, povestind la Chișinău ororile la care a fost supus în așa-zisa aramată transnistreană. În decembrie 2019, Alexandru s-a întors în regiunea transnistreană, în Pervomaisk, să-și viziteze familia, iar pe 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00, a dispărut din propria locuință. De atunci, familia lui nu l-a mai văzut.
„Se presupune că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol și acum este deținut în așa-zisul izolator de detenție provizorie al miliției din Tiraspol'', a declarat astăzi deputata Doina Gherman, într-o conferință de presă sisținută la Parlament alături de Oazu Nantoi și Mihai Popșoi.
CITIȚI și APEL // Un soldat care a fugit din așa-zisa armată transnistreană și a povestit ororile de acolo, dat DISPĂRUT
Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului nu au avut nicio reacție oficială referitor la măsurile întreprinse.
„Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetăţenii săi. Lipsa de transparență pe marginea acestui caz este extrem de îngrijorătoare. În loc să își informeze cetățenii despre acțiunile întreprinse, acest Guvern tace mâlc. Astăzi venim cu un demers, prin care solicitam viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, să intervină de urgență și să întreprindă acțiunile necesare pentru a stabili locul de aflare a lui Alexandru Rjavitin. Totodată, am solicitat și documentarea detaliată a acestui caz particular, dar și a fenomenului de înrolare forțată a tinerilor în structurile din stânga Nistrului. De asemenea, ne adresăm și procurorului general, Alexandru Stoianoglo, cu aceleași solicitări să ni se comunice dacă acest caz ieșit din comun este în vizorul Procuraturii Generale. Slicităm o întrevedere oficială cu reprezentanții misiunii OSCE în Moldova și așteptăm poziția lor oficială față de acest caz”, a adăugat Gherman.
Deputatul Oazu Nantoi a ținut să precizeze că în stânga Nistrului este vorba de un regim care aplică tortura, șantajul și intimidările pentru a strangula orice urmă de opoziție.
„Dacă vă uitați la toate deciziile CtEDO în cazurile legate de violarea fundamentală ale drepturilor cetățenilor în stânga Nistrului, puteți observa că, în toate dosarele, este condamnată nu doar Rusia, dar și Republica Moldova. (...) Statul Republica Moldova s-a autoînlăturat de la această problemă fundamentală și prioritară de respectare a drepturilor omului. De cine să fie garantate aceste drepturi, când vedem că președintele Igor Dodon, pe 3 noiembrie anul trecut, în Cetatea de la Tighina comemorează alături de Vadim Krasnoselski Ziua Unității Naționale a Rusiei", a spus Nantoi, amintind de „turismul lui Dodon” de la Moscova unde merge „să-și rezolve problemele de familie”, nu pe cele ale cetățenilor R. Moldova.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”