Deputații locali din Găgăuzia se pornesc la Chișinău să blocheze tribuna centrală a Parlamentului: Nu vor ca executivul de la Comrat să le întoarcă agenților economici TVA-ul pe care îl încasează în bugetul local
Deputații locali din Găgăuzia amenință că vor bloca tribuna centrală a Parlamentului de la Chișinău, dacă nu va fi retras proiectul de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) care stabilește că agenților economici din UTA Găgăuzia urmează să le fie restituit TVA-ul (taxa pentru valoarea adăugată n.r.) din bugetul autonomiei și nu din Bugetul Public Național (BPN), cum se procedează din anul 2004 încoace.
„Noi știm că aceste proiect este înregistrat în Parlament, dar nu a fost discutat nicăieri. Dacă acest proiect va fi examinat în Parlament, propun înregului efectiv al Adunării Parlamentare a Găgăuziei să mergem în Parlament și să blocăm tribuna”, a îndemnat astăzi, în cadrul unei ședințe, vicepreședintele legislativului local, Nicolai Ormanji.
În cadrul aceleiași ședințe, deputații Adunării Populare de la Comrat au aprobat o rezoluție prin care solicită Parlamentului de la Chișinău să retragă proiectul de lege respectiv.
Amintim că președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget, finanțe, Radu Marian, a înregistrat pe 18 iulie curent un proiect de lege privind „corectarea unei inechități”, întrucât Găgăuzia era favorizată în raport cu celelalte administrații publice locale.
CITIȚI și Mai puține FACILITĂȚI pentru UTA Găgăuzia: TVA-ul destinat agenților economici din regiune, restituit din bugetul autonomiei, nu din cel național. „Vom face economii de 500 de MILIOANE de lei, care vor putea fi folosite de toți cetățenii”
„Astăzi am înregistrat un proiect de lege, care să aducă mai multă corectitudine în relația dintre bugetul public național și bugetul UTA Găgăuzia. Bugetul UTA Găgăuziei se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice colectat pe teritoriul autonomiei, TVA-ul la mărfuri, produsele și serviciile prestate de agenții economici din autonomie, precum și din accizele la mărfurile fabricate acolo. Deci, UTA Găgăuzia se bucură de o anumită autonomie bugetară. Totuși, în mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile de TVA în beneficiile agenților economici din UTA Găgăuzia se face din contul bugetului de stat. Se atestă situația când UTA Găgăuzia încasează TVA-ul, dar aceste resurse nu pot fi folosite pentru restituirea taxei pe valoare adăugată în situațiile menționate mai sus. Agenților economici nu li se restituie TVA-ul din bugetul local, dar din cel național”, a explicat atunci Radu Marian, în cadrul unui briefing de presă.
Citește și: CURIOS // Câți bani de la bugetul R. Moldova a „mâncat” Găgăuzia prorusă în ultimii cinci ani
Potrivit lui Radu Marian, această prevedere privind TVA-ul a fost introdusă de guvernarea comunistă încă în 2004.
„Doar în ultimii 5 ani, din BPN au fost rambursate peste 640 de milioane de le în calitate de TVA către agenții economici din UTA Găgăuzia. Proiectul de lege vine să elimine această inechitate. Vom completa Codul fiscal cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitului și TVA-ului, în special către agenții economici din UTA Găgăuzia, va fi realizată de la bugetul UTA Găgăuzia în limita veniturilor disponibile. Doar sumele neacoperite pentru restituire vor fi compensate prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat. Urmare a acestui proiect de lege, anticipăm economii la bugetul național de aproape 500 de milioane de lei în următorii cinci ani. Acești bani vor putea fi folosiți pentru toată R. Moldova, nu doar pentru UTA Găgăuzia. Respectăm întocmai Autonomia Găgăuză, dar în același timp credem că toate localitățile din R. Moldova, toți cetățenii merită să se bucure în mod egal de programele și fondurile guvernamentale”, a punctat Marian.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”