Deputații găgăuzi caută sprijin internațional, invocând „relații tensionate” cu Chișinăul


Deputații Adunării Populare a Găgăuziei și-au intensificat vizitele la ambasade. Săptămâna aceasta, aceștia au încercat să ajungă și la misiunile diplomatice ale SUA și Uniunii Europene pentru a se plânge de „relațiile tensionate” cu autoritățile de la Chișinău, transmite IPN.
Aleșii de la Comrat au decis să apeleze la susținerea ambasadelor după ce Curtea Constituțională a lipsit autonomia de posibilitatea de numire a procurorului-șef al UTA Găgăuzia. Totuși, deputații găgăuzi au renunțat anterior la șansa de a discuta asemenea probleme importante cu Chișinăul, înainte ca acestea să fie aprobate. În decembrie 2023, în cadrul Adunării Populare, s-a discutat un proiect prin care și-au suspendat participarea la grupul de lucru interparlamentar.
Acest grup oferea cadrul pentru discuții între deputații din Chișinău și Comrat cu privire la problemele și divergențele existente. În urmă cu doi ani, 17 deputați găgăuzi au susținut ieșirea din grup, în timp ce 11 au avertizat că, dacă acest lucru se va întâmpla, Comratul va avea „întotdeauna statutul de perdant”.
Potrivit sursei, doar purtătorul de cuvânt al Adunării Populare, Dimitri Konstantinov, un apropiat al oligarhului prorus Ilan Șor, a reușit să intre în ambasada SUA. Deși la început se împotrivea, Konstantinov a plecat în Israel, pentru a-l vizita pe Șor după ce Evghenia Guțul a fost aleasă bașcan.
Conform unui comunicat al Adunării Populare, deputații găgăuzi intenționau să discute pe 23 aprilie cu diplomații europeni despre dificultățile întâmpinate în relațiile cu autoritățile de la Chișinău. Totuși, nu le-a fost permis accesul la ambasadă. În schimb, au avut o întâlnire la Ambasada Turciei, unde, potrivit declarațiilor lor, au discutat despre „încălcarea drepturilor în Autonomia Găgăuză”. Nu au fost publicate imagini de confirmare de la această întâlnire.











































































