Deputata Maria Ciobanu DESFIINȚEAZĂ sindicatele din educație, dar susține profesorii
Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu, care este de profesie pedagog, le dă dreptate profesorilor care au ieșit la proteste săptămâna trecută, cerând majorarea salariilor. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ciobanu aduce argumente în favoarea necesității majorării salariilor profesorilor, dar vine cu critici dure la adresa Sindicatului Educației și Științei care ar fi admis cheltuieli nejustificate în ultimii ani.
„Protestele au fost pe deplin îndreptățite. Din 2009 încoace, foarte multe s-au schimbat în domeniul educației: o altă formulă de finanțare, micșorarea vădită a numărului de elevi, mult mai puține ore opționale, șarjă didactică incompletă pentru mulți profesori care predau în școlile rurale, anularea unor facilități pentru cadrele didactice de către administrațiile publice locale de nivelul întîi ș.a. Practic, foarte puțini profesori de la sate nu pot trăi din salariu, de aceea și s-au făcut agricultori, constructori, vânzători ambulanți... Dacă azi aș profesa, cu siguranță, m-aș fi solidarizat cu dascălii școlari. N-aș fi acceptat însă să ies în stradă îndemnată de sindicatul de ramură, sindicat încremenit în „școala comunismului”, așa cum l-a definit Vladimir Lenin”, scrie Maria Ciobanu.
Deputatul amintește despre faptul că sindicatul a refuzat anterior să inițieze un audit la cererea profesorilor care și-au dorit să vadă cum sunt utilizați banii proveniți din cotizații. „Președintele și întreaga conducere și-au tras salarii de magistrați, au procurat mașini de lux, au privatizat pe nimic bunuri care erau în gestiunea Sindicatului din educație... Cel puțin, îmi spunea un profesor de la Nisporeni, conducerea sindicatului din educație să se fi manifestat la timpul ei în calitate de profesori, manageri în învățâmânt, dar ei au fugit din școală la primul eșec în profesie”, adaugă Maria Ciobanu.
Contactat telefonic să comenteze acuzațiile, președintele Sindicatului Educației și Științei, Dumitru Ivanov, a spus că nu poate vorbi, deoarece se află într-o deplasare la Bruxelles.
Amintim că profesorii au organizat săptămâna trecută mai multe proteste, solicitând majorări salariale cu 50 la sută. Deși intenționau să protesteze timp de 20 de zile, angajații din educație au renunțat la idee, după ce premierul Iurie Leancă i-a asigurat că salariile vor fi mărite după ce Guvernul va identifica resursele necesare.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"