Deputat PAS dezvăluie fuga amatoricească a lui Nesterovschi prin Ambasada Rusiei înainte de condamnare în Moldova


Deputatul Alexandr Nesterovschi, aparținând partidului Șor, a fost considerat de către serviciile rusești doar un pion, fără intenția acestora de a-l evacua din Republica Moldova. Potrivit deputatului PAS, Andrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”, extragerea lui Nesterovschi a fost o acțiune improvizată, determinată de panicarea acestuia care a dus la forțarea intrării în Ambasada Rusiei din Chișinău. Cheptonar a menționat că Nesterovschi nu prezenta o valoare semnificativă pentru serviciile rusești, astfel că nu s-a organizat o operațiune de mare anvergură pentru fuga sa. Din această cauză, acțiunea a avut un caracter amatoricesc, mai ales după expulzarea multor angajați ai Ambasadei Ruse în august 2023, când „cei mai buni spioni ruși au fost trimiși acasă, rămânând doar amatorii”.
În legătură cu posibilitatea ca Nesterovschi să fie tras la răspundere în Republica Moldova, Cheptonar a sugerat că acest lucru ar deveni probabil după finalizarea liniei electrice Isaccea-Vulcănești-Chișinău, diminuând astfel influența regimului de la Tiraspol asupra livrărilor de energie electrică. Câteva ore înainte ca Nesterovschi să primească o condamnare de 12 ani de închisoare, cu ajutorul Ambasadei Rusiei, acesta a reușit să evadeze în stânga Nistrului.
Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteața, Nesterovschi s-a aflat în sediul ambasadei ruse în seara de 18 martie, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, fiind transportat ulterior către regiunea transnistreană prin intermediul unui microbuz prin punctul vamal „Gura Bîcului”. Amintim că responsabilii din cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău l-au ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi să fugă în stânga Nistrului cu doar câteva ore înainte ca acesta să fie condamnat la 12 ani de închisoare.
Ca reacție la acest incident, Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat pe Oleg Ozerov și a decis expulzarea a trei diplomați ai misiunii diplomatice ruse: Alexandr Andreev, Andrei Voșcinchin și Alexei Kurocikin.













































































