Deputat PAS: „Amplasarea radarelor moderne pe teritoriul R. Moldova are rost numai în cazul dacă vom participa cu ele la constituirea unui sistem regional/ colectiv de apărare antiaeriană – cu Ucraina în primul rând, dacă nu și cu NATO”
Acum mai bine de un an, spațiul aerian al R. Moldova a fost survolat ilegal de rachete rusești în drumul lor către ținte ucrainene, iar „noi tot ne scărpinăm la cefele suverane”, în condițiile în care o parte a teritoriului național este ocupat „de aceleași trupe rusești”, și-a exprimat nemulțumirea - „mi-e cam lehamite” - deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Deputatul partidului aflat la guvernare crede că sistemul de apărare aeriană cumpărat recent din Franța este insuficient pentru a asigura securitatea aeriană a R. Moldova, iar amplasarea unor radare moderne pe teritoriul Republicii Moldova ar avea rost numai în cazul în care vom participa cu ele la constituirea unui sistem regional sau colectiv de apărare antiaeriană „cu Ucraina în primul rând, dacă nu și cu NATO”.
„10 octombrie 2022 – trei rachete de croazieră rusești, lansate din Marea Neagră împotriva Ucrainei, premeditat au fost programate să survoleze spațiul aerian al Republicii Moldova. Și au survolat spațiul aerian suveran al Republicii Moldova fără nicio problemă! Deoarece militarii-criminali ruși erau și sunt perfect conștienți de faptul că în Republica Moldova sunt mai mulți generali, pe când sistemul de apărare antiaeriană lipsește cu desăvârșire! Și, iată, carul s-a urnit din loc! Republica Moldova a început să procure radare moderne! La 20 decembrie 2023, Guvernul R. Moldova a anunțat că a primit un sistem de apărare aeriană cumpărat din Franța, ca parte din efortul mai amplu de modernizare a forțelor armate pe fondul războiului din Ucraina. Cu o singură precizare – e vorba doar de radar modern, care este destinat monitorizării spațiului aerian, detectării obiectelor zburătoare și... atât! Deoarece niciun radar nu interceptează și nu doboară nimic!”, observă Nantoi.
Descriind atacurile Federației Ruse împotriva Ucrainei, deputatul întreabă „care e distanța de la procurarea radarelor moderne pentru monitorizarea spațiului aerian și până la asigurarea capacității Republicii Moldova de a-și apăra cetățenii de mașinăria zburătoare ucigașă a Rusiei?”: „Nu mă refer la aspectul pur financiar – o singură baterie „Patriot” recent produsă costă peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem şi 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie. E vorba de factorul tehnico-militar - securitatea reală presupune crearea unui sistem eșalonat de apărare antiaeriană - și pentru linia frontului cu stolurile de drone-kamikaze, și pentru infrastrucutra critică etc.”.
Oazu Nantoi a ținut să amintească Hotărârea Curții Constituționale de pe 2 mai 2017 privind interpretarea articolului 11 din Constituție despre neutralitatea permanentă, potrivit căreia „în cazul unei amenințări la adresa unor valori fundamentale constituționale precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora”.
„Prin urmare, în opinia mea umilă, amplasarea radarelor moderne pe teritoriul Republicii Moldova are rost numai în cazul dacă Republica Moldova va participa cu ele, în calitate de prim pas, la constituirea unui sistem regional/colectiv de apărare anti-aeriană – cu Ucraina în primul rând, dacă nu și cu NATO. Azi totul ce poate doborî ținte aeriene este destinat Ucrainei. Însă, poate va veni momentul când, pe lângă praștii naționale, ne vom alege măcar cu un sistem „IRIS-T”, pentru a reduce din aroganța și disprețul față de noi a militarilor-criminali ruși. Și atunci participarea Republicii Moldova la un sistem regional/colectiv de apărare antiaeriană ar putea deveni una mai consistentă, depășind nivelul de declarații de solidaritate”, a punctat Oazu Nantoi.
Amintim că, în a doua jumătate a lunii decembrie 2023, R. Moldova a recepționat din Franța un radar GM 200, produs de compania THALES. Ministrul Apărării, Anarolie Nosatîi, declara atunci că radarul este „vital” pentru apărarea antiaeriană a R. Moldova, mai ales în lumina ultimelor „incidente de încălcare a spațiului aerian” al statului nostru.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2