DEPORTĂRI // Filmele „Siberia din oase” și „Expedițiile memoriei”, proiecții GRATUITE pe 5 și 6 iulie la cinematograful „Odeon” din Chișinău
Filmele „Siberia din oase” și „Expedițiile memoriei”, realizate de „OWH Studio”, vor fi prezentate publicului gratuit pe 5 și 6 iulie curent, când se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia.
Proiecția filmului „Siberia din oase” va avea loc marți, 5 iulie, la cinematograful „Odeon” din Chișinău cu începere de la 18.00, iar a documentarului „Expedițiile memoriei” - pe 6 iulie, tot de la 18.00.
Autorii documentarelor, Leontina Vatamanu și Violeta Gorgos, precum și producătorul Virgiliu Mărgineanu vor răspunde la întrebările spectatorilor.
CITIȚI și PREMIERĂ // Listele a peste 35 de mii de persoane din Basarabia, DEPORTATE în perioada 6 - 9 iulie 1949 în Siberia, făcute publice de Agenția Națională a Arhivelor
Evenimentul este organizat de Asociația Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moșanu”, în colaborare cu casa de producție „OWH Studio”, S.A. „Moldova-Film”
și are drept scop comemorarea cetățenilor deportați, a celor răpuși de foametea organizată din 1946-47 și a tuturor victimelor regimului comunist în Basarabia.
Pe holul cinematografului va fi inaugurată și o expoziție cu documente de epocă.
CITIȚI și DOCUMENTAT: Ce pierderi umane a avut Basarabia pe timpul ocupației sovietice. Cifre DUREROASE
„Siberia din oase”, filmul regizoarei Leontina Vatamanu, e construit din confesiunile a patru protagonişti care au fost ridicaţi şi trimişi forţat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949. Fiecare segment are o istorie separată, iar în ansamblu ele punctează ororile şi dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. Filmul a fost lansat cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportările din Basarabia din 1949. Toate întâmplările din acest film sunt adevărate.
Pelicula „Expedițiile memoriei” e parte a unui ciclu de documentare, realizate în cadrul expedițiilor unui grup de studenți, istorici, cineaști, în Siberia. Ei și-au propus să ajungă pe locurile unde regimul comunist i-a deportat pe basarabeni în perioada anilor 1941-1951. Au aflat lucruri impresionante de la unii supraviețuitori, pe care i-au descoperit în cătunele îndepărtate. Au avut mai multe surprize pe parcursul călătoriei, descoperind cimitire părăsite, dar și oameni cu demnitate, ce păstrează memoria strămoșilor acolo, în adâncul Siberiei.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski