Denunțătorul Lilian Carp reclamă un SABOTAJ din partea procurorilor, după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat un verdict în favoarea lui Stoianoglo: „E o condamnare ce ține de procedură… Ceea ce a făcut Stoianoglo rămâne în vigoare”
Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, care în 2021 a depus un denunț împotriva lui Alexandr Stoianoglo, în baza căruia au fost pornite mai multe dosare penale pe numele procurorului general, consideră că procurorii s-ar face vinovați de faptul că R. Moldova a fost condamnată de Curtea Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) în această cauză. Totuși, Carp insistă că toate acuzațiile pe care i le-a adus lui Stoianoglo în denunțul relatat în fața membrilor Consiliului Superior al Procurorilor rămân în vigoare.
Potrivit lui Carp, câștigul de cauză de care a vorbit ieri Stoianoglo într-o conferință de presă se referă strict la încălcarea dreptului de a contesta decizia CSP din 5 octombrie 2021, prin care a fost suspendat de drept din funcția de procuror general.
„Este o decizie ce ține de încălcarea procedurii din partea Procuraturii. În primul rând, aceasta mă duce la gândul că modalitatea… Totul s-a făcut special, pentru a-i da câștig de cauză (lui Stoianoglo n.r.). Toată lumea trebuie să înțeleagă că decizia CtEDO ține de procedură, nu pentru faptul că dl Stoianoglo nu ar fi încălcat legea. Este o condamnare pentru încălcarea procedurii, pentru modul cum a acționat Procuratura de la Chișinău. Iar noi vedem cum acționează ei și în raport cu alte dosare de mare corupție, care nu se mișcă. Asta mă duce la gândul că e un sabotaj în activitatea lor”, a spus Carp, citat de Radio Chișinău.
„Eu am făcut sesizarea, nu eu am luat decizia despre felul cum trebuie să acționeze Procuratura. Eu am făcut sesizarea către CSP, mai departe CSP s-a sesizat și a acționat. Deja modalitatea în care au acționat mă duce gândul că, așa cum o fac ei de obicei, în raport cu un procuror sau judecător, lasă locuri de interpretări, pentru a putea să revină fie în funcție, fie să-i dea câștig de cauză. CtEDO nu a dat câștig de cauză pentru că Stoianoglo nu a încălcat legea. Decizia se referă la procedură. Ceea ce a făcut Stoianoglo rămâne în vigoare”, a punctat Lilian Carp.
Amintim că fostul procuror general este învinuit pe trei capete de acuzare: abuz în serviciu „săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare”, corupere pasivă și fals în declarații”. Alexandr Stoianoglo respinge toate acuzațiile.
Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție, iar ulterior cercetat penal în baza unui denunț depus de Lilian Carp. Este vorba de abuz de serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase făcute în fața organelor competente. Procurorului general suspendat i se impută promovarea unui amendament la legislație în anul 2011 care a facilitat „Laundromatul”, dar și firmele deținute de soția acestuia în Ucraina și care ar avea legătură cu Veaceslav Platon.
De asemenea, Stoianoglo este anchetat pentru decizia de a renunța la învinuirile aduse lui Platon în dosarul care vizează jaful bancar și pentru plata unor indemnizații lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef de la PCCOCS, după eliberarea acestuia din funcție.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România