Demiterea Guvernului Chicu și învestirea unui EXECUTIV ANTICRIZĂ, care să activeze până după alegerile prezidențiale. „Ulterior decidem dacă mergem mai departe sau la ANTICIPATE”
Liderul grupului „Pro-Moldova”, Andrian Candu, îndeamnă PAS, PPDA, Partidul „ȘOR”, dar și Partidul Democrat (PD) aflat la guvernare să semneze o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Totuși, până atunci, partidele ar trebui să se așeze la masa de negocieri pentru a ajunge la un consens privind învestirea unui "guvern anticriză", care va lua măsuri dure pentru a scoate R. Moldova din criza pandemică, dar și cea economică.
„Suntem deschiși pentru a subsemna o moțiune de cenzură, pentru că acest Guvern trebuie să plece, indiferent care fracțiune parlamentară ar propune documentul. Noi nu vânăm funcții sau beneficii, nu jinduim postura de lider al opoziției libere. Noi vrem un guvern anticriză, hotărât să scoată țara din criza acutizată de incompetența celor care astăzi au pus mâna pe majoritatea instituțiilor statului. Un guvern care să se preocupe de medicină, de educație, de problemele oamenilor rămași fără venituri și mulți cu datorii”, a declarat în această seară Candu, în cadrul emisiunii „Anatomia Puterii”, de la 10 TV, moderată de editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.
Potrivit lui Candu, guvernul anticriză propus trebuie să recupereze încrederea partenerilor din UE și să organizeze alegeri parlamentare anticipate libere și corecte.
„Asta pentru că, acum, cele mai importante instituții sunt abuzate de președintele Dodon și, astfel, la această oră nu sunt deja condiții echitabile pentru o competiție electorală liberă și democratică. Acest guvern anticriză va funcționa până după alegerile prezidențiale. Atunci ne vom așeza și vom decide dacă mergem mai departe sau la anticipate. Pentru toate acestea trebuie să discutăm în cadrul opoziției parlamentare ce se va întâmpla în continuare, pentru că nu putem lăsa țara fără guvern”.
Candu a adăugat că inițiativă lansată astăzi de „Pro-Moldova” a fost luată în contextul deciziei de ieri a Curții Constituționale, când opoziția a reușit să obțină anularea Acordului de împrumut cu Federația Rusă
„Exemplul de ieri de la CC a arătat cum prin eforturi conjugate putem obține rezultate bune și pentru aceasta nu trebuie să pretindem că ne simpatizăm reciproc. Trebuie doar să punem interesul oamenilor mai presus de supărările noastre. Astăzi, am făcut un apel de consolidare, dar rămâne să vedem care ar fi formatul discuțiilor. Nu avem condiții speciale, nici chef de spectacole. Suntem deschiși pentru stabilirea unor piloni de lucru, stabilirea priorităților și să determinăm etapele pentru investirea Guvernului”, a punctat acesta.
Fostul spicher spune că a făcut un scurt schimb de păreri cu reprezentanții PAS și PPDA, dar nu vrea să pună presiune.
„Și ei trebuie să discute în interiorul formațiunilor. Putem aștepta câteva zile. Chiar dacă nu avem acum majoritate parlamentară, faptul că ne vom consolida, că vom face un front comun, va fi un semnal și pentru colegii care se află acum la guvernare”.
Sursa citată a mai adăugat că Dodon trișează atunci când spune că nu va desemna un premier propus de o nouă majoritate parlamentară. Asta pentru că există jurispridența CC care îl obligă să accepte candidatul propus de majoritatea parlamentară.
De menționat că doar Partidul „ȘOR” a anunțat public că aderă la „blocul antiguvernamental” anunțat de Candu.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”