12:57:35 22.01.2025
Stiri

DEMISIA lui Blatter // Pierd Rusia şi Qatar organizarea CM din 2018 şi 2022?

Sport 04.06.2015 11:26 Vizualizări2449 Autor: Ziarul National
DEMISIA lui Blatter // Pierd Rusia şi Qatar organizarea CM din 2018 şi 2022? prosport.ro

Neaşteptata demisie a lui Sepp Blatter din fruntea FIFA marţi seară, la patru zile după ce câştigase prin vot un nou mandat de preşedinte, readuce neaşteptat în prim-plan şansa Angliei de a primi, pe ultima sută de metri, organizarea Cupei Mondiale din 2018.

Legată, în mod evident, de ancheta FBI care se apropie pas cu pas de el, plecarea lui Blatter lasă fără principalul susţinător Rusia şi Qatar, ţările care au câştigat organizarea turneelor finale ale Mondialelor din 2018 şi 2022.

Primul Mondial, cel din 2018, „arde“ la propriu, deoarece până la startul său a mai rămas puţin timp. Numai o ţară cu o infrastructură foarte bine pusă la punct ar putea prelua din mers organizarea. Anglia, care a candidat în 2010 (atunci când, în urma votului celor 22 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA, a fost eliminată încă din primul tur), nu s-a împăcat nicio clipă cu verdictul, reclamând în permanenţă, din acel moment, corupţia care macină forul mondial.

Atât la alegerile pentru CM 2018, cât şi pentru CM 2022, a câştigat candidata cel mai slab pregătită

Chiar şi înainte să iasă la iveală dovezi că Rusia şi Qatar au cumpărat voturile, a fost evident că rezultatul voturilor pentru ţara gazdă a Mondialelor din 2018 şi 2022 este cel puţin bizar. De fiecare dată a câştigat exact ţara cel mai puţin pregătită, din toate punctele de vedere, pentru a găzdui o asemenea competiţie. Cazul Mondialelor din 2018 este relevant. Anglia, ţara cu cea mai mare tradiţie în fotbal, cea mai mare medie de spectatori, cea mai bună infrastructură şi cel mai înalt nivel de trai, a fost prima scoasă din cursă. Apoi, în finala în trei, Belgia şi Olanda, care candidau în comun, au primit doar două voturi. Pe locul 2, Portugalia şi Spania, de asemenea având candidatură comună, au obţinut aproape jumătate din numărul voturilor primite de Rusia!

Ulterior, toate îngrijorările s-au confirmat. Stat profund corupt, cu o infrastructură precară şi distanţe uriaşe între oraşe, Rusia a rămas rapid în urmă cu construcţia stadioanelor, ale căror costuri s-au dublat şi chiar triplat. Alunecată din ce în ce mai tare înspre dictatură, Rusia a trecut apoi la ameninţarea şi invadarea ţărilor vecine.

„Anglia ar putea fi gata repede“


Modul în care a fost aleasă Rusia şi susţinerea de care s-a bucurat această ţară chiar şi după ce şi-a atacat vecinii par să fi contribuit decisiv la debarcarea lui Blatter

Tema organizării unui nou vot pentru desemnarea ţărilor-gazdă ale Mondialelor din 2018 şi 2022 s-a redeschis imediat. „S-a speculat intens pe marginea faptului că Blatter a făcut o înţelegere pentru ca organizarea Mondialului din 2022 să rămână la Qatar indiferen ce probe ale corupţiei vor mai apărea. Cu Blatter plecat, va creşte, inevitabil, numărul celor care vor cere să se ia de la capăt procesul de vot. E departe de a fi cert că se va trece efectiv la reluarea votului, dar acum e mult mai probabil să se întâmple asta decât până marţi“, notează jurnalistul englez Nick Harris, de la Daily Mail. În cazul în care Rusia şi Qatar vor pierde dreptul de a organiza Mondialele din 2018 şi 2022, „se va relua procesul de alegere. Timpul va fi esenţial pentru 2018. Anglia ar putea fi gata repede. Pentru 2022 e suficient timp, SUA, Japonia, Australia şi ceilalţi sigur vor candida din nou, poate chiar şi Qatar, de asemenea“, notează acelaşi jurnalist.


Alegerea statului Qatar ca gazdă pentru Mondialul din 2022 a sfidat evidenţele şi a ridicat mari probleme. Printre acestea, clima foarte călduroasă (turneul a fost mutat iarna), restricţiile religioase şi capacităţile organizatorice

În privinţa Mondialului din 2018, de asemenea fostele candidate Olanda şi Belgia ar putea să intre iar în cursă, pentru că dispun deja de o serie de avantaje cum ar fi infrastructura impecabilă şi distanţele mici între localităţi. Germania, care a organizat Mondialul din 2006 şi este cea mai dezvoltată ţară din Europa, ar putea să reprezinte o altă soluţie de avarie. Practic, nemţii ar putea să organizeze şi mâine o Cupă Mondială, fără a fi nevoiţi să facă eforturi prea mari.

Despre corupţia de la FIFA se ştie de mulţi ani, dar arestările au venit după ce Blatter a refuzat explicit să retragă Rusiei Mondialul din 2018


Putin (stânga) şi Blatter (centru) au părut legaţi, în toţi aceşti ani, de fire nevăzute

Atât la alegerile pentru Mondialul din 2018, cât şi la cele din 2022 au fost acuze grave de corupţie. Presa, dar şi oficiali ai unor federaţii din Occident au arătat cu degetul către FIFA şi Blatter, spunând că ţările respective au primit organizarea după ce au mituit votanţii. Treptat, la capătul investigaţii anevoioase, în care ziariştii au fost în permanenţă intimidaţi şi şicanaţi, au apărut şi probele în susţinerea acuzaţiilor respective.

După ce Rusia a atacat Ucraina, ocupând Crimeea şi estul ţării, au apărut şi presiunile politice asupra lui Blatter, pentru a reface alegerile pentru turneul final din 2018. Elveţianul, parcă teleghidat, a refuzat însă evidenţele, transformându-se în avocatul Qatarului şi al Rusiei. Aşa a apărut în scenă FBI. Deşi acuzaţii de corupţie cu probe – s-au scris inclusiv cărţi pe această temă – existau încă din 1998, anchetatorii americani s-au pus în mişcare acum.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a acuzat, de altfel, SUA că încearcă să împiedice ţara sa să organizeze Mondialul din 2018.

Printre pretendenţii la fotoliul de preşedinte al FIFA: Platini, Figo, Ginola, dar şi un prinţ şi doi şeici

Continuarea pe prosport.ro

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md