DETALII // SCHEMA de la MAI și DEMISIA de „onoare” a lui Bodrug
ANTICORUPȚIE // Reținerea a trei angajați din cadrul Inspectoratului General de Poliție s-a lăsat cu demisia misterioasă și subită a șefului instituției
Trei angajați din cadrul Inspectoratului General de Poliție (IGP) se află de o săptămână în arest la domiciliu, fiind bănuiți de delapidare a combustibilului procurat de instituție în valoare de cel puțin 600 de mii de lei. Reținerea acestora a fost precedată de percheziții și mai bine de cinci luni de filaj. Chiar dacă noul ministru al Afacerilor Interne, Oleg Balan, a dat asigurări că acest caz nu îl vizează pe șeful Inspectoratului General de Poliție, la câteva zile după percheziții, șeful IGP, Ion Bodrug, și-a anunțat subit demisia.
Averi din benzina poliției
În urma investigațiilor și perchezițiilor realizate de procurori și angajații Direcției nr. 5 (operațiuni speciale) din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, marțea trecută au fost reținuți, iar acum se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile, șeful adjunct al Serviciului achiziții și logistică din cadrul IGP, Vitalie Postovan, șeful Secției contabilitate din cadrul Direcției financiare a Inspectoratului Național de Patrulare (INP), responsabil de contabilizarea combustibilului, Ion Nicoară, și inginerul principal-mecanic al INP, responsabil de distribuirea cardurilor, Nicolae Istrati.
Cei trei, de comun acord cu doi angajați ai unor stații PECO din Chișinău, au reușit să delapideze, numai în acest an, combustibil în valoare de circa 600 de mii de lei, procurat din bani publici.
O practică „mai veche”
„Practica există de mai demult, doar că aceste carduri de alimentare cu combustibil au fost introduse abia anul acesta. Anul trecut, funcționa o altă procedură, combustibilul era eliberat în tichete. Urmează să stabilim care era schema de delapidare de atunci”, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, în cadrul unei conferințe de presă în care a ținut să sublinieze că, prin acest caz, anunță „începutul curățeniei în sistemul polițienesc”. Prezent la conferință, șeful IGP, Ion Bodrug, a tăcut mâlc.
Ministrul a mai menționat că a fost anunțat despre existența acestei scheme de delapidare încă din primele zile de la venirea la minister.
Ziarul NAȚIONAL a încercat să afle dacă și fostul ministru Dorin Recean a fost avertizat despre aceste ilegalități, acesta însă a refuzat să discute despre activitatea sa la minister.
Fraude și la achiziții
Dincolo de „afacerile” cu benzina MAI, procurorii îi suspectează pe cei trei reținuți de implicare și în alte cazuri de delapidări.
„Investigațiile noastre sunt mai ample. Deținem mai multe informații care urmează a fi verificate. Deocamdată, a fost probată schema despre care s-a anunțat oficial. Acum se face revizia pentru a stabili mai multe. E vorba despre achiziții publice”, ne-a declarat șeful Secţiei conducerea urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi Serviciului Vamal din cadrul Procuraturii Generale, Viorel Morari.
Tot despre fraude și încălcări în procesul de achiziții publice se menționează și în raportul inspecției financiare efectuate la MAI în primăvara anului trecut.
Atunci, autorii raportului atrăgeau atenția asupra unei companii care a câștigat mai multe licitații publice organizate de IGP. Este vorba despre firma „CNG Car”. Pe parcursul anului trecut, firma, specializată în reparația automobilelor, a reușit să câștige două licitații prin care s-a obligat să livreze IGP instalaţii de siguranţă (benzi reflectorizante şi conuri pentru delimitarea porţiunii de drum - n.r.) și uniforme pentru polițiști, pe care nu le deținea.
Inspecția financiară a stabilit că „CNG Car” a procurat aceste uniforme de la alți agenți economici și doar le-a vândut IGP la un preț cu 227 de mii de lei mai mare.
Firme „abonate” la licitații
În afară de aceste două tendere, firma a mai câștigat anul trecut încă vreo trei licitații organizate de IGP pentru deservirea tehnică a mașinilor de poliție și o licitație pentru procurarea aparatelor și a preparatelor de igienă bucală (!).
Firma „CNG Car” aparține omului de afaceri Nicolae Chiriac. Aceluiași businessman îi aparține și o altă companie care se bucură de succes la licitațiile organizate de IGP. Este vorba despre „Garant prest”, câștigătoarea unui tender în valoare de 146 de mii de lei, organizat anul trecut de Inspectorat.
Același Nicolae Chiriac activează în calitate de director într-o altă companie, „Grand Auto Service”, care a obținut, în anul 2014, în baza unui concurs care a trezit mai multe bănuieli, dreptul de a evacua mașinile parcate neregulamentar în capitală. Contractul a fost reziliat după ce s-a stabilit că „Grand Auto Service” nu dispune nici de loc de parcare pentru amplasarea mașinilor evacuate, nici de evacuator.
Omul de încredere al lui Bodrug?
Potrivit unor surse din cadrul MAI, „succesul” firmelor lui Chiriac la tenderele IGP se explică prin relația de prietenie pe care omul de afaceri o are cu fostul șef al IGP, Ion Bodrug. Cei doi au fost văzuți de mai multe ori împreună.
Totuși, Bodrug nu este membru al grupului de achiziții publice al IGP. Acest grup de lucru este condus de același Vitalie Postovan, arestat în prezent pentru delapidarea combustibilului IGP.
Postovan a fost angajat în cadrul IGP pe 5 martie 2013, chiar din prima zi de șefie a lui Bodrug la Inspectorat. Potrivit angajaților Serviciului achiziții și logistică al IGP, Postovan a fost adus în funcția de șef adjunct al serviciului chiar de către Bodrug. Anterior, primul a activat în sfera privată.
O demisie suspectă
Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că decizia de a-l numi pe Postovan șef al grupului de lucru pentru achiziții publice îi aparține lui Bodrug, la fel ca și decizia de a-l numi pe Postovan responsabil de cardurile pentru combustibil.
Cavcaliuc a recunoscut că a știut de mai demult despre schema de delapidare a combustibilului, dar nu s-a putut implica, pentru că măsurile operative erau deja în desfășurare.
Chiar dacă procurorul Viorel Morari a confirmat că Ion Bodrug nu este vizat de ancheta penală pe care o administrează, în mod inexplicabil, șeful IGP și-a anunțat lunea aceasta demisia din funcție. Acesta a precizat că se retrage în domeniul privat, fără a explica motivul plecării.
Proprietățile lui Postovan
Zilele următoare urmează a fi suspendați din funcție și cei trei angajați ai IGP, vizați în ancheta procurorilor. Pe lângă delapidările de combustibil, Postovan urmează să explice și din ce bani și-a procurat un automobil „BMW X5” fabricat în anul 2010, iar soției sale i-a cumpărat un „Audi A4”. Precizăm că, în timpul perchezițiilor, în biroul acestuia au fost descoperiți 79 de mii de lei, o mie de dolari și 500 de euro.
Chiar dacă nu indică în declarația de avere pentru anul 2013 nicio locuință, Postovan a fost văzut, în ultimul an, în preajma unei case aflate în construcții în Durlești.
Postovan a adus de câteva ori și materiale de construcții acolo. Oficial, locuința este înregistrată pe numele unei învățătoare de 60 de ani din satul Pelinia, Drochia.
Contactată de Ziarul NAȚIONAL, Zinaida Scorpan ne-a asigurat că vila din Durlești îi aparține ei, iar Vitalie Postovan a dus acolo materiale de construcții la solicitarea soțului ei. „Vitalie este fiul unei colege de serviciu. Ne împăcăm bine cu el”, a încercat ea să ne convingă.
Potrivit unor surse, în cadrul anchetei desfășurate de procurori, se verifică dacă la construcția acestei locuințe au fost folosite materiale de construcții procurate de IGP pentru reparația clădirii laboratorului Centrului de Expertize al IGP.
Bodrug și Chiriac, de negăsit
Am încercat mai multe zile la rând să-l contactăm pe Ion Bodrug, dar acesta are telefonul închis. Precizăm că, anterior, el a recunoscut în presă că îl cunoaște „foarte bine” pe omul de afaceri Nicolae Chiriac, dar nu are nicio treabă cu licitațiile câștigate de firmele acestuia.
Colegii de birou ai lui Vitalie Postovan au refuzat să ne ofere un număr de contact al acestuia.
Nicolae Chiriac nu a fost de găsit la telefonul de fix al firmelor sale, iar numărul de mobil pe care ni l-au dat angajații „Grand-Auto Service” este închis.
***
Pe parcursul anului trecut, firmele lui Nicolae Chiriac au câștigat cinci licitații publice organizate de IGP, valoarea contractelor încheiate fiind de circa un milion de lei.
***
Numele lui Vitalie Postovan figurează și într-un alt dosar penal aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție și inițiat urmare a încălcărilor depistate de inspecția financiară la Ministerul Afacerilor Interne.
***
Anul trecut, IGP a procurat produse petroliere de la „Lukoil Moldova” în valoare de circa 15 milioane de lei. Procurorii suspectează că benzină și motorină de circa 600 de mii de lei a fost sustrasă de membrii grupului reținut pe 10 martie.
Gheorghe Cosovan, ex-viceministru al Afacerilor Interne:
„Nu am fost surprins de delapidările descoperite la IGP. Noi băteam clopotele de mai demult că acolo se fac lucruri dubioase. Din moment ce mașinile serviciilor operative primesc câte trei litri de benzină pe zi, este clar că cineva o fură. Șeful IGP nu avea cum să nu știe despre acest fapt. El semnează toate actele financiare. Cred că a tăcut de dragul „onoarei tunicii”, adică pentru a nu scoate gunoiul din IGP.
Dacă investigațiile vor continua, vor fi descoperite și alte lucruri, mai grave. Reparații care nu erau necesare, uniforme procurate.
Dacă domnul Bodrug și-a dat demisia din proprie inițiativă, noi salutăm acest gest”.
Firmele lui Chiriac, chiriașe ale Ministerului Apărării
Curios este faptul că firme lui Chiriac își au sediul pe un teren care aparține Centrului de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională, întreprindere de stat creată de Ministerul Apărării. Terenul, situat pe str. Ioana Radu 27, a fost alocat Ministerului Apărării pentru construcția blocurilor locative destinate militarilor.
Aceleiași întreprinderi create de Ministerul Apărării îi aparține și parcarea la care „Grand Auto Service” transporta mașinile evacuate de pe străzi.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani