06:38:16 22.11.2024
Stiri

„Demagog - Buletin de Chișinău”: Narațiunile FAKE din R. Moldova și „fantomele” din media, în ultima săptămână

Actualitate 21.10.2020 11:59 Vizualizări1647 Autor: Ziarul National
„Demagog - Buletin de Chișinău”: Narațiunile FAKE din R. Moldova și „fantomele” din media, în ultima săptămână


Fantoma străinului (occidental sau român) care i-a pus gând rău Republicii Moldova a bântuit și săptămâna trecută narațiunile fake de la Chișinău. Contracandidați ai lui Dodon sunt sfătuiți de consilieri străini aflați în solda oligarhului-fugar Vlad Plahotniuc, ambasadele îi coordonează campania electorală Maiei Sandu, UE pregătește un Maidan post-electoral, iar Statele Unite subminează procesul de pace din Transnistria. Dar sunt și vești bune: economia e pe punctul de a-și lua avânt, iar procurorii îl fugăresc pe oligarh chiar și în România, Franța și Elveția. Pe deasupra, printre atâția răuvoitori, există și un prieten care sare în ajutor când e nevoie: Rusia. Dincolo de această agitație – și oarecum indiferenți la ea – la Chișinău, eroii sovietici continuă să privească cu încredere spre viitorul luminos și să le amintească trecătorilor de vremurile glorioase de-altădată.

Marian Voicu

1. Săptămâna Fake News, pe scurt

Guvernul Maia Sandu a implementat zero condiționalități din Acordul deasistență macrofinanciară cu UE

În timpul mandatului său de premier, Maia Sandu nu a realizat nicio reformă cerută de Uniunea Europeană pentru deblocarea asistenței macrofinanciare din partea UE, potrivit unor știri cu un conținut, practic, identic, difuzate de mai multe instituții de presă atât în limba rusă, cât și română. Știrile se bazează pe o postare pe Facebook a unui expert economic, care susține că a realizat „un studiu complex", fără a prezenta detalii sau metodologia care l-a condus la această concluzie. Scopul pare a fi acela de a submina imaginea Maiei Sandu de promotoare a reformelor care are relații bune la Bruxelles. Mai mult, se încearcă acreditarea ideii că guvernele Filip (Partidul Democrat al oligarhului-fugar Vlad Plahotniuc) și Chicu (pro-Dodon) ar fi realizat mai multe reforme, în ciuda faptului că asistența financiară a fost blocată în timpul mandatului Filip, iar după deblocarea de către cabinetul Sandu, ultima tranșă a fost ratată de guvernul Chicu.

Contracandidații lui Igor Dodon sunt sprijiniți de oligarhul Plahotniucși manevrați de consilieri străini

Maia Sandu este consiliată de consilierii lui Plahotniuc şi experţi plătiţi din afară. Acest lucru va fi investigat de Serviciul de Informaţii şi Securitate. Maia Sandu beneficiază de serviciile fostului consilier al lui Plahotniuc (cetăţean român), care îl consiliază şi pe Renato Usatîi, principalul contra-candidant al lui Igor Dodon în zona electoratului pro-rus.

Procurorii președintelui Dodon îl vânează pe oligarhul Plahotniuc chiarși în afara țării

Bunurile oligarhului-fugar Vladimir Plahotniuc vor fi sechestrate în Elveția, Franța și România, ca urmare a eforturilor procurorilor moldoveni. Narațiunea, preluată inclusiv de presa mainstream din Republica Moldova și România, este lansată în campanie electorală pentru a-l ajuta pe Igor Dodon să se prezinte ca luptător împotriva corupției.

Jonglarea cu cifre, sport național în Republica Moldova

Presa afiliată PSRM a organizat o adevărată campanie bazată pe o știre dintr-un raport al Băncii Mondiale, conform căruia Republica Moldova va înregistra o creștere economică de 3,5% în 2021. Știrea nu menționează însă că, în schimb, BM preconizează o scădere de 5,2% a economiei în anul curent, astfel încât în 2021 Moldova nu va ajunge nici la nivelul anului 2019.

Nu este pentru prima dată când în Republica Moldova se jonglează cu cifre în interesul guvernării.

Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire, în iarna care o să urmeze.

Străinii (UE) pregătesc Maidanul postelectoral

Ambasadele îi coordonează campania Maiei Sandu, iar pentru că Statele Unite sunt tot mai prezente în regiune, UE intenționează să destabilizeze Republica Moldova după alegeri.

2. Dezinformarea săptămânii

Statele Unite subminează soluționarea conflictului din Transnistriapentru că vor să impună un guvern pro-occidental la Chișinău

Statele Unite vor să impună un guvern pro-occidental la Chișinău, iar pentru aceasta sunt dispuse să submineze stabilitatea Republicii Moldova, dinamitând atât o posibilă coaliție între socialiști și Maia Sandu, cât și reglementarea conflictului din Transnistria, unde Rusia ar fi dispusă să colaboreze cu Washingtonul.

3. Narațiunile săptămânii

  • „Proeuropeana” Maia Sandu nu a făcut nimic pentru a implementa reformele europene în timpul mandatului său de premier.
  • Adversarii lui Dodon sunt sprijiniți de Plahotniuc și manevrați de consilieri străini.
  • Regimul Dodon se luptă cu sistemul oligarhic și caută să recupereze averea poporului.
  • Actuala guvernare gestionează eficient afacerile interne și asigură o creștere economică robustă.
  • Occidentul se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova și, in extenso, în spațiul ex-sovietic (considerat, în continuare, zona de influență a Rusiei).
  • Ambasadele coordonează campania Maiei Sandu.
  • UE intenționează să destabilizeze Republica Moldova după alegeri.
  • UE se află în competiție pentru controlul regiunii cu Statele Unite, care caută să își extindă dominația prin magistrala rutieră și feroviară București – Gdansk.
  • SUA caută să influențeze rezultatul alegerilor din Republica Moldova.
  • Occidentul/SUA subminează stabilitatea Republicii Moldova (împiedică o coaliție PAS – PSRM) dar și un eventual proces de pace în Transnistria, unde Rusia vrea reglementare.
  • Societatea civilă din Republica Moldova (ONG-urile) este în solda Occidentului.
  • Republica Moldova joacă un important rol strategic regional, din acest motiv se încearcă aducerea sa sub control.
  • Rusia ajută Republica Moldova și pe cetățenii acesteia.
  • Republica Moldova face parte din spațiul sovietic și, implicit, din „Lumea rusă".

4. Sovieticii săptămânii

Simbolurile care țin în viață trecutul sovietic al Moldovei

La 30 de ani de la prăbușirea URSS, monumentele ridicate pentru a sărbători eroii și mitologia acesteia continuă să marcheze spațiul urban din Republica Moldova. Aceste monumente au un dublu scop: țin Moldova ancorată în trecutul (și lumea) sovietic(ă) și mobilizează forțele pro-ruse, nostalgice, suveraniste.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md