Deficitul bugetar pentru anul 2019, acoperit cu bani din UE și un împrumut din România: „Legea salarizării care a fost adoptată în grabă la finele anului trecut ne va costa cu peste un miliard de lei mai mult decât a fost planificat”
Ministerul Finanțelor va merge cu solicitarea de a rectifica bugetul de stat până la sfărșitul acestei săptămâni la Guvern și până la finele lunii iulie - în Parlament.
„Legea salarizării care a fost adoptată în grabă la finele anului trecut ne va costa cu peste un miliard de lei mai mult decât a fost planificat în bugetul de stat”, a declarat astăzi ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, într-o conferință de presă.
Oficialul a precizat că rectificările prevăd venituri de 63, 583 de miliarde de lei la bugetul public național și cheltuieli de peste 69,458 de miliarde de lei.
Deficitul bugetar va fi acoperit din contul tranșelor venite de la FMI și UE, dar și dintr-un împrumut din România.
„Deblocarea relațiilor cu FMI asigură accesarea unor tranșe de bani de la FMI și UE. Plus la aceasta planificăm contractarea unui împrumut din partea României pentru finanțarea deficitului bugetar”, a declarat ministra Finanțelor.
Gavriliță a dat asigurări că salariile și pensiile vor fi plătite la timp și nu va fi majorată cota de 12% la impozitul pe venit al persoanelor fizice și juridice.
Veniturile la bugetul de stat în sumă de 63,538 de miliarde de lei sunt majorate de 105 milioane de lei față de suma planificată pentru 2019. Partea majoră a veniturilor va fi din impozite și taxe – 40,611 miliarde de lei, mai puțin cu 66 de milioane de lei.
Contribuțiile și primele de asigurări obligatorii vor constitui 18,442 de miliarde de lei, cu 1,2 miliarde de lei mai mult decât cele planificate. Celelalte venituri vor fi de 2,675 de miliarde de lei, iar granturile vor crește la 1,808 miliarde de lei.
Ministra Finanțelor a mai adăugat că lucrările de construcție a penitenciarului din Chișinău au fost transferate pentru anul 2020, în schimb vor crește cheltuielile pentru Programul de construcție și reabilitare a drumurilor, finanțat de BERD și BEI, cu 220 de milioane de lei, până la 1,220 de miliarde de lei.
Rectificările includ alocații mai mari pentru Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu 217 milioane de lei, cu 97,9 milioane de lei în plus la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului etc.
În ceea ce privește măsurile fiscale agreate cu FMI pentru bugetul anului 2020, se prevede „anularea anumitor decizii proaste” ale guvernării precedente, cum ar fi anularea unor scutiri fiscale și mobilizarea resurselor menite să asigure o echitate fiscală – taxe mai mari pentru cei bogați.
Astfel, vor fi limitate vânzările în regim duty-free, acestea fiind valabile numai pentru persoanele care pleacă din republică pe cale maritimă sau cea a aerului, vor fi eliminate scutirile de impozite pentru vânzarea produselor petroliere în zonele de control vamal, anulate facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc, parteneriatele publice-privare, vor fi anulate tichetelor de masă, cota redusă de 10% TVA pentru sectorul HoReCa va reveni la 20%, vor fi majorate accizele la tutun etc.
De asemenea, va fi extinsă baza de impozitare a creșterii de capital la 100% pentru persoanele juridice și 50% pentru cele fizice, va fi majorată taxa pentru poluarea mediului, eliminată scutirea anuală a persoanelor fizice care primesc lunar venituri de 20 de mii de lei.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md