DEFICIT // Fermele din R. Moldova produc doar circa 5% din laptele necesar pentru consumul intern: Planul autorităților
Fermele autohtone produc doar puțin peste 5% din consumul de lapte din Republica Moldova, mai exact 30 de mii dintr-un necesar de 568 de mii de tone de lapte.
„Avem un deficit extraordinar de lapte în Republica Moldova. Noi plătim 3 lei pentru fiecare kilogram produs. Noi am ajuns să plătim 86 de milioane de lei subvenții pe kilogramul de lapte la ferme în primele 6 luni și să avem o cantitate de 28 de mii de litri de produs autohton, în timp ce necesarul este de 568 de mii. Prin urmare, obiectivul nostru este ca până în 2025 să se producă la nivel de ferme în Republica Moldova minimum 160 de mii de litri de lapte, adică cel puțin 40% din necesarul nostru. Nu vom putea închide importurile, dar trebuie să facem tot posibilul pentru a avea producția noastră autohtonă”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, citat de Radio Moldova.
Sectorul zootehnic a fost unul dintre cele mai neglijate pe parcursul ultimilor ani, a adăugat ministrul Bolea.
Recent, Ministerul Agriculturii a lansat Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură prin intermediul căruia va fi implementat un program de granturi de până la 1 milion de dolari per beneficiar, care va ajuta crescătorii de animale să-și sporească productivitatea.
În prezent, în fermele autohtone sunt în jur de 14 mii de vaci mulgătoare, iar aproximativ 50 de mii sunt îngrijite în gospodării private. Republica Moldova importă cantități impunătoare de lapte din Polonia, România și Ucraina.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România