Deficit bugetar, MICŞORAT cu 11%: Guvernul a operat modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2022
Veniturile bugetului de stat pentru anul curent se majorează de la 52,701 mlrd. lei până la 57,971 mlrd. lei (+10%), iar cheltuielile – de la 72,087 mlrd. lei până la 75,216 mlrd. lei (+4,3%).
Guvernul a votat, astăzi, proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea proiectului de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022.
Astfel, deficitul bugetului de stat s-a micșorat de la 19,386 mlrd. lei până la 17,245 mlrd lei (-11%). Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atât din surse externe, cât și din cele interne.
Creșterea veniturilor provenite din impozite și taxe este estimată la circa 7,4% (3,534 mlrd. lei), a încasărilor din granturi cu circa 53% (1,299 mlrd lei), precum și a încasărilor din alte venituri – cu circa 19,3%.
Cele mai semnificative majorări sunt înregistrate la grupul „protecția socială” (+1,758 mlrd. lei), necesare pentru acordarea unui suport financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat și majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului.
De asemenea, se prevăd majorări pentru grupul „servicii de stat cu destinație generală” (cu 996,7 mil. lei), ce vor fi utilizate pentru gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților din Ucraina și includerea alocațiilor pentru acordarea plății unice pentru susținerea unor angajați din cadrul autorităților/instituțiilor bugetare. Totodată, vor fi majorări pentru Fondul rutier și proiecte de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.
Volumul alocațiilor pentru investiții capitale se majorează cu 419,7 mil lei sau cu 15,2%. Pentru a asigura continuitatea lucrărilor de construcție sau reconstrucție se majorează și volumul alocațiilor pentru unele proiecte de investiții capitale, precum: proiectul „Susținerea Programului în sectorul drumurilor” – 682,6 mil lei, „Reabilitarea drumurilor locale” – 95,0 mil lei, construcția Unității de primiri urgente a Institutului de Medicină Urgentă – 6 mil lei ș.a.
Principalele majorări de alocații incluse în proiectul de modificare a bugetului pentru anul 2022 sunt destinate pentru:
- Cheltuieli de personal – 9,7 mil lei, inclusiv 6,7 mil lei în contextul majorării de la 1 septembrie 2022 a valorii de referință a salariului pentru angajații din sectorul bugetar;
- Asigurarea autorităților/instituțiilor publice cu mijloace financiare suplimentare pentru achitarea resurselor energetice – 3,2 mil lei;
- Cheltuieli de primă necesitate în legătură cu majorarea prețurilor – 10,3 mil lei;
- Elaborarea și pilotarea modulului Internet-Voting – 8 mil lei;
- Modernizarea infrastructurii Postului Vamal Sculeni – 13,3 mil lei;
- Instituirea și funcționarea Punctului de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta – 8,4 mil lei;
- Suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului – 670 mil. lei;
- Acordarea plății unice pentru susținerea unor angajați din cadrul autorităților/instituțiilor bugetare – 567,0 mil. lei, ș.a
Conform estimărilor Ministerului Finanțelor, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 36,1%, soldul datoriei de stat la data de 31 decembrie 2022 atingând 101,069 mlrd. lei.
În amintirea tatălui meu, Petru Bogatu
Victor Chiriliă // Parteneriatul Strategic între R. Moldova și România pentru integrarea europeană a republicii noastre împlinește 10 ani
Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”